"Алкоголь став дешевшим за воду"

6 листопада 2010

Як заявили вчені з Університету Отаго, у Новій Зеландії алкоголь став дешевшим за бутильовану воду. Так, вартість келиха вина становить 47 центів порівняно з 50 центами за пляшку води.

За словами автора дослідження Ніка Вілсона, ціни на алкоголь значно впали за останнє десятиліття. Водночас середня заробітна плата зросла. "У Новій Зеландії алкоголь тепер став найдешевшим рекреаційним наркотиком, - зазначив професор, - що не може не позначитися на культурі пиття в країні".

"Спираючись на досвід міжнародних досліджень, можемо сміливо сказати, що низькі ціни на спиртні напої є чинниками, що сприяють зростанню пияцтва серед молоді, збільшенню витрат на охорону здоров'я та завданню соціальної шкоди, пов'язаної з алкоголізмом", - підкреслив Вілсон.

"Уряду слід вести таку політику, яка б допомогла знизити алкогольну залежність серед населення, - відзначив учений. - Підвищення податків і обмеження часу роботи лікеро-горілчаних магазинів не вельми позначилися б на помірковано питущих громадянах, але допомогли б в антиалкогольній боротьбі".

"ІТАР-ТАРС"



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua