"Антикризовий інструмент"

Вікторія КОВАЛЬОВА
8 жовтня 2010

Світовий досвід демонструє: векселі в умовах економік країн, що розвиваються, є найбільш затребуваними

Президент України Віктор Янукович 6 жовтня підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу векселів".

"Цей документ посилює покарання на ринку векселів з метою унеможливлення обігу незабезпечених паперів - "пустушок", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Згідно з документом, видача векселя без наявності грошового боргу за фактично поставлені товари або виконані послуги тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 400 - до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (17 грн - ред.). Таким самим штрафом карається видача векселя без визначення в договорі про постачання товарів або послуг умови проведення розрахунків із застосуванням векселів чи із зазначенням суми платежу, меншої суми векселя. Закон набирає чинності з 1 січня 2011 року.

Протоколи про порушення вимог складатимуть органи державної податкової служби, державної контрольно-ревізійної служби, Національний банк України, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР).

За словами позаштатного радника ДКЦПФР Тетяни Руденко, протягом десяти років частка векселів у загальному обсязі торгів на українському фондовому ринку є незмінно високою, що свідчить про затребуваність даного інструменту. Якщо в 1998 р. обсяг ринку векселів становив 0,5% ВВП (0,48 млрд грн), то в 2009 р. цей показник досяг 28,1% ВВП. В умовах кризи вексельний обіг активізувався.

Утім негативний імідж векселів зумовлений, зокрема, зловживаннями ними в корупційних державних програмах (енергетичні векселя, діяльність "Укрспецфіну" з казначейськими векселями), недосконалістю національного законодавства, що регулює вексельний обіг (до Женевських вексельних конвенцій 1930 р. Україна приєдналася в липні 1999 р.). Експерти вважають, що для ефективності використання векселів на ринку потрібно поновити позитивний імідж векселя за рахунок публічності та відкритості інформації щодо його обігу.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua