"Антрацит заощаджує ресурси"

7 лютого 2012

ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ

Україна продовжить переведення теплоенергетики на вітчизняне паливо

Одним із прикладів цього є Дарницька ТЕЦ, що в столиці нашої країни. Вчора Прем’єр-міністр Микола Азаров побував на цьому підприємстві і переконався в економічній доцільності такого кроку. «При ціні на газ понад 1500—1600 грн перехід на опалення вугіллям для нас економічно вигідніше», — зазначив глава уряду.

На Дарницькій ТЕЦ хоч і не відмовилися повністю від використання газу, але істотно його обмежили за рахунок реконструкції та часткового переведення на вітчизняний антрацит, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.  

Зі свого боку Прем’єр додав, що велика увага й надалі приділятиметься екологічним питанням роботи станції: «95% викидів станції локалізується, і ми і в подальшому докладатимемо максимум зусиль, щоб ця станція працювала в екологічному, більш безпечному режимі, оскільки вона розташована в межах міста».

Нині в результаті переходу на нове паливо станція працює надійно і стабільно, видаючи 170 мегават потужності та істотно заощаджуючи дорогий російський природний газ. Микола Азаров підкреслив, що це не єдиний приклад заміни газу вугіллям, і в перспективі ця практика застосовуватиметься активніше, передає УНІАН.

А голова правління «Екостандарт» — організації, яка експлуатує ТЕЦ, — Юрій Коляда повідомив, що обсяг вугілля в структурі палива, котре використовується на ТЕЦ, із 20—30% збільшено до 60%. Однак повністю на вугілля переходити не планується, оскільки вигідне заміщення лише того газу, який ТЕЦ купує без дотації держави. Тобто йдеться про заміщення так званого комерційного газу.

Прем'єр переконався, що у київській школі №126 температура в класах цілком комфортна. Фото Олега МАРКЕВИЧА

На брифінгу після спілкування з керівництвом і трудовим колективом станції Микола Азаров попередив, що сильні холоди в Україні триматимуться до 20-х чисел лютого: «Можливо, не буде вже мінус 30, але мінус 25-26 вночі ще буде».

Природно, всі служби — і країни в цілому, і місцевих органів влади — приведено у відповідний режим. «Робота керівного складу цілодобова, МНС — цілодобова, пунктів обігріву ми вже розгорнули понад 3000 і фактично охопили всіх, хто потребує допомоги», — сказав Прем’єр.

Він також зазначив, що Україна без збитків для себе може допомогти «Газпрому» в забезпеченні Європи необхідним обсягом газу шляхом використання для власних потреб палива з підземних газосховищ. «Коли Росія скоротила подачу газу на Європу й офіційні представники «Газпрому» це визнали, ми їм запропонували: будь ласка, звертайтеся до нас — складемо договір. Допоможемо. Якщо ви вважаєте це за потрібне», — зауважив Микола Азаров.

При цьому відбір газу зі сховищ для внутрішнього споживання не може негативно позначитися на забезпеченні України газом у перспективі. «Для цього ми влітку й закачували газ у газосховища, щоб взимку з них відбирати», — упевнено заявив глава уряду.

Того ж дня Микола Азаров відвідав Київську загальноосвітню школу

№ 126. Там він поцікавився, як школа працювала під час сильних морозів, а також особисто переконався, наскільки такий температурний режим відповідає санітарним нормам перебування дітей у навчальних закладах.

Прем’єра поінформували, що в цілому теплозабезпечення школи відповідає нормам, однак під час нещодавніх аномальних морозів у деяких приміщеннях школи температура була нижчою за встановлені норми.

Микола Азаров доручив з’ясувати причини втрати тепла та вжити заходів для їх усунення. На його думку, спершу доцільно провести термозйомку житлового фонду, а основну увагу приділити лікарням, школам, дитячим садочкам тощо, аби спрямувати відповідні ресурси і виправити ситуацію.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua