"«Атомна» контрабанда не пройшла"

Валерій МЕЛЬНИК
20 червня 2013

КОРДОН

На Волині правоохоронці запобігли спробі приховано вивезти за межі держави нетиповий вантаж

Майже 74 кілограми порошкоподібної речовини виявили прикордонники Луцького загону та працівники митниці у пункті пропуску «Ягодин-авто» у автомобілі «Пежо», яким 44-річний громадянин Литви «зеленим коридором» намагався покинути Україну.

— Чоловік не зміг опанувати свого хвилювання, і саме цим відразу й привернув до себе увагу прикордонного наряду. Тож його транспортний засіб прикордонники вивели для поглибленого огляду. Як з’ясувалося, автомобіль був ущерть запакований неочікуваним контрабандним товаром. Про знахідку ми одразу ж повідомили співробітників УСБУ у Волинській області, — розповів керівник прес-служби — помічник командира Луцького прикордонного загону підполковник Олег Личковський. — Загалом у передньому та задньому бамперах, у сидіннях водія та пасажира, за обшивкою передніх дверцят та інших конструктивних порожнинах легковика було знайдено 70 пакунків порошкоподібної речовини білого кольору. А ще — понад 20 кілограмів порошку сірого кольору…

Вилучення оксиду гафнію на МАПП Ягодин. Фото надане автором

Невдаха-контрабандист пояснив, що речовина білого кольору — оксид гафнію, а сірого — це порошок танталу.

Перший застосовують в атомній промисловості як компонент при виготовленні стержнів, що уповільнюють ядерну реакцію. Затребуваний він і при виготовленні сплавів аерокосмічної техніки. А ще — при виробництві захисних екранів для ядерних реакторів, вогнетривів, спеціальних оптичних стекол, що застосовують при високих температурах. Коштує цей порошок недешево. Дорогий і другий предмет контрабанди — за кілограм його покупці просять в Інтернеті 900–1000 доларів США.

Які саме речовини перевозив невдаха-комерсант, покаже експертиза. Від її результатів і залежатиме подальша доля цього громадянина Литви.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua