"Бездітних покарають двічі?"

Валентина КОКІНА
16 березня 2012

ПЕРШІ ВІДГУКИ

Як коментують законопроектпересічні громадяни на сайті «УК»
 

Законопроект про податок на бездітність, як кажуть, за живе зачепив наших читачів. На публікацію Л. Коваль («УК» № 47 від 15  березня ц. р.) сайт «Урядового кур’єра» одразу заряснів першими відгуками. Юрій, приміром, «повністю згоден з автором». А донеччанин запропонував допомогу при народженні дитини надавати не циганам, а простим людям, як в Угорщині. Там один із близьких родичів має відпрацювати на державному підприємстві не менше 5 років. Тоді й допомогу при народженні дитини отримає. Про що думають наші депутати? — риторичне  запитання.

А ось думка Геннадія: «Нехай олігархи самі народжують і рятують країну від демографічної кризи, адже тільки в них є нормальні умови для життя». Читач під ніком Grig переймається глибинними моментами: «Питання в тому, куди підуть ці гроші. Якщо на розвиток дитсадків, шкіл чи центрів з лікування безпліддя, цей закон має бути. Інший бік медалі — більшість сімей, які мають пристойну роботу, завівши дитину, перебувають на грані виживання. Якщо двох, трьох чи більше — опиняються за межею бідності. Один з батьків залишається у декретній відпустці, втрачає дохід, відповідно, там, де жили з двох зарплат дві особи, тепер житимуть з однієї 3-4 людини».

«Ага, правильно починаємо, — «приколовся» zed. — Давайте оподатковувати товариство боротьби за тверезість, книголюбів, рятівників на воді тощо. Список можна продовжити до безкінечності, все залежить від фантазії законодавця. Але в такому разі треба і державу зобов’язати надавати молодятам житло (якщо його в них немає). Нехай закуповує, щоб дітям було де спати».

Коментатор Люся вносить маленьку поправку: «У радянські часи «податок холостяків» стягували з чоловіків з 18 років, а з жінок через 3 місяці після заміжжя. Ми з цього приводу жартували, мовляв, заміж жінка має виходити перед декретною відпусткою. Цей податок, правда, не утримувався з жінок, якщо чоловік проходив службу в армії або був курсантом».

«Податок на бездітність — це, звісно, здирництво. Ні про яку демографічну кризу мови не повинно бути. Черговий батіг — знайшли привід зідрати з людей останню шкуру», переконана Ірина. «Правильна стаття. Молодим потрібно надати доступне житло і гідні зарплати. Звісно, й доступні кредити на житло, а при народженні однієї дитини повернення кредиту зменшити на 25%, двох — понад 50%, а трьох дітей — позику погасити повністю. Тільки тоді можна підвищити народжуваність» — пропонує Микола.

А ось думка Ники протилежна: «Краще стимулювати податками, аніж розводити бюрократизм і корупцію. А кредити вже давали, тільки держава забула їх оплатити, люди все рівно залишилися без житла. Без житла ще треба діток годувати й одягати, а людина, яка живе без дітей, в своє задоволення, може платити й більше податків».

Інша коментаторка зауважила: «Заохочувати до народження дітей можна виключно високим рівнем життя в країні, а не окремих громадян. Людей треба забезпечити роботою, платити гроші за цю роботу, будувати житло, надавати гідне медичне обслуговування і т. д., а не принижувати їх новими поборами. Той, хто не має дітей, і без цього нещасний. А ті копійки, що видаються на дитину при народженні, — це сміх і сльози. Хто нарахував таке «пособіє», або не має дітей, або не знає, які у нас ціни». І з цим навряд чи посперечаєшся… 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua