"Битву на Святій землі виграв «Шахтар»"

Валерій РЕКУНОВ
7 лютого 2014

Новий формат підготовки до сезону у вигляді турніру найсильніших клубів України і Росії був започаткований торік влітку. Тоді квартет учасників склали київські динамівці і гірники, а також московський «Спартак» і «Зеніт». Команди помірялися силами в рідних стінах і в гостях, причому клуби однієї країни між собою не зустрічалися. Показавши швидку, агресивну і результативну гру, переможцем Об’єднаного кубка стали підопічні Олега Блохіна.

Значна частина призового фонду, яка дісталася киянам, виявилася з гірчинкою. Адже Олег Гусєв з партнерами вкрай невдало розпочали  національний чемпіонат, зі старту відпустивши у відрив не тільки головного конкурента — «Шахтаря», а й «Металіста», «Дніпро» і навіть одеський «Чорноморець».

Невипадково напередодні зимового побачення на полі ізраїльського міста Петах-Тіхва наставники команд-учасниць підкреслювали: головна мета — якнайкращим чином підготуватися до другої половини сезону. Нагадаю, що у російській Прем’єр-лізі нині попереду пітерський «Зеніт», а московський ЦСКА посідає п’яте місце. Український футбол на стадіоні «Ха-Мошава» представляли кращі сили. На зимову перерву на чолі турнірного каравану пішов переможець останніх чотирьох чемпіонатів «Шахтар», услід за лідером розташувався харківський «Металіст».

Обіграти двох суперників для Тейшейри (№ 29) не проблема. Фото з сайту shakhtar.com

Звичайно, приємно, що після завершення змагань з рук заслуженого тренера Росії Валерія Газзаєва головний приз турніру отримав капітан гірників Даріо Срна. Другою фінішувала команда Мирона Маркевича, яка повернеться додому з чеком на 250 тисяч євро. Перемогу харків’ян над «Зенітом» слід вважати головною несподіванкою швидкоплинних змагань. Адже втративши у міжсезоння найціннішого виконавця — капітана команди Хосе Сосу, якого віддали в оренду до мадридського «Атлетико», віце-чемпіони країни мало нагадували самі себе. Однак у вирішальний момент Марко Девич із партнерами виявили неабиякі вольові якості.

Харків’яни пропустили вже в дебюті зустрічі — відзначився бельгійський легіонер пітерців Аксель Вітсель. Але після перерви Алехандро Гомес вдало відкрився в центрі штрафного майданчика суперника і зрівняв рахунок. Доля поєдинку вирішилася за п’ятнадцять хвилин до фінального свистка, коли Гомес заробив пенальті — 2:1.

— Чи задоволені ви другим місцем в Об’єднаному суперкубку? — запитали журналісти наставника харків’ян.

— Ми приїхали на цей турнір не за місця боротися, а до сезону готуватися, — з притаманною для себе афористичністю відповів Мирон Маркевич. — Поки що в команді залишається багато проблем.  В останньому турі хлопці прагнули реабілітуватися за попередню невиразну гру з «Шахтарем».

Несподіваний успіх харків’ян не тільки дав змогу номінальному аутсайдерові піднятися на друге місце, а й допоміг «Шахтареві» достроково стати володарем Суперкубка. Адже єдиним клубом, який міг наздогнати лідера, залишався саме пітерський «Зеніт». Таким чином на заключну зустріч проти московських армійців Олександр Кучер з партнерами виходили вже у ранзі переможців. Брак мотивації і концентрації позначилася на діях учасника Ліги Європи. Досить звернути увагу лише на заміни, кількість яких згідно з регламентом була необмеженою. До перемоги над ЦСКА доклали зусилля відразу 19 гравців донецького клубу. А шальки терезів на бік гірників схилили точні удари Даріо Срни і Тайсона.

— Я задоволений своєю командою в усіх трьох іграх, — зазначив Мірча Луческу після церемонії нагородження. — Ні в кого немає сумнівів, що ми справедливо посіли перше місце. Це тренувальні матчі, на яких ми готуємося до важливіших — офіційних. Результат роботи побачимо пізніше, коли почнемо виступи в Лізі Європи і чемпіонаті України. Була б у мене можливість, ми б кожен тайм на зборах проводили різними складами. Я довіряю усім своїм гравцям і впевнений, що ніхто з них не зіпсує гру.

Дуель Аршавіна (ліворуч) і Бланко. Фото з сайту metalist.ua

ТАБЛО «УК»

Об’єднаний суперкубок (Ізраїль) 3 тур

Зеніт — Металіст — 1:2 
Голи
: Вітсель (12) — Гомес (52), Марлос (76, з пенальті)

Шахтар — ЦСКА — 2:1
Голи:
Срна (40), Тайсон (43) —  Тошич (8)

Турнірне становище:

Шахтар — 9 очок, Металіст — 4, Зеніт — 3, ЦСКА — 2.

Нагадаємо, що переможець турніру отримав 330 тисяч євро, срібний призер — 250, бронзовий — 220, а команда, яка посіла четверте місце, — 200 тисяч. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua