"Бойове хрещення починається з психологічної смуги"

17 лютого 2015

Картина війни: вогонь, дим, постріли… Наступальна операція в розпалі. Воїни долають перешкоди, проповзають під колючим дротом, перебігають від об’єкта до об’єкта, маскуючись в густій димовій завісі, пірнають в окопи, над якими важкими громадами проповзають танки…

«Це — психологічна смуга, — розповідає підполковник начальник штабу військової частини Володимир Ізбаш. — Практика показала, що тих, хто потрапив у зону Антитерористичної операції, у першу чергу шокують постріли. Через це бійці втрачають боєздатність. Тому ми імітуємо умови, максимально наближені до військових дій.

У 169-му навчальному центрі Сухопутних військ Збройних сил України, що дислокований у селищі Десна Чернігівської області, нині перебуває близько 5 тисяч військовозобов’язаних. Їх готують захищати мирне життя співвітчизників у восьми навчальних частинах за 135 військовими спеціальностями. З цією метою відновлено навчально-матеріальну базу центру, котрий ще рік тому розформували. Адже тоді ніхто не очікував неоголошеної війни. Нині скрізь підключено світло і опалення, а класи навчальних корпусів, стрілецькі вогневі містечка, припаркові вогневі містечка, технічні, спортивні містечка і об’єкти польової навчально-матеріальної бази (полігон з автодромами, танкодромами, тактичним полем) знову задіяні. Військовозобов’язані (і ті, хто вже відслужив, і ті, кому ще належить опанувати військову справу) тренуються щодня без вихідних. І треба сказати, що на життя у такому драйвовому ритмі ніхто не нарікає. Навпаки: обличчя хлопців, котрі подолали 800-метрову психологічну смугу,  випромінюють задоволення — завдання виконано на «відмінно».

Танкісти готуються до навчальних занять

«Я мужчина і повинен захищати дружину й дітей, — зауважив водій-механік Анатолій з Хмельниччини. — Рідні, звісно, плакали, коли мене призвали. Всі ми з серцями, сльози — це нормально. Головне, аби чесно виконати свій обов’язок».

За словами старшого начальника навчального центру, начальника навчального відділу полковника Едуарда Москальова, майже 80% постійного складу 169-го навчального центру пройшли зону АТО. Ці фахівці, офіцери тепер готують військовозобов’язаних у навчальних підрозділах. Сюди розподілено й відправлено курсантів вищих навчальних військових закладів, які проходять стажування на посадах сержантів-інструкторів і командирів взводів.

Автомобільний батальйон відпрацьовує етапи наступальної операції

Під час розроблення навчальних програм було враховано досвід дій у зоні АТО. Нині майже на кожному практичному занятті відпрацьовують дії, які у разі бойових зіткнень допоможуть швидко зорієнтуватися і адекватно реагувати в будь-якій екстремальній ситуації. Є зміни до курсу стрільб, до занять з тактичної підготовки, тепер приділено більше уваги психологічній підготовці, застосовують значну кількість імітаційних заходів на психологічних смугах. Кожен військовослужбовець, який вийде з навчального центру, мусить виконати вправи зі стрілецької зброї, метати бойові та протитанкові гранати, стріляти з гранатомета тощо.

Після активних занять на свіжому повітрі чоловікам особливо смакує солдатський обід. Того дня, коли представникам ЗМІ показали заняття на полігоні, у меню був морквяний салат, рисовий суп, гречана каша з котлетою та узвар.

А приємною несподіванкою для наставників навчального центру став візит першої леді країни Марини Порошенко, котра привезла 1000 комплектів термобілизни та замовлені раніше обігрівальні прилади. 

Євдокія ТЮТЮННИК,
«Урядовий кур’єр»
(Фото автора)



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua