"Борги дестабілізують енергетичний сектор "

Вадим ПРОЦИШИН
10 березня 2011

ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Керівників, які допустили величезні заборгованості за спожитий природний газ, невдовзі буде позбавлено посад

Учора країна відзначала 197 річницю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Зранку Прем'єр-міністр Микола Азаров разом із урядовцями та народними депутатами поклав квіти до пам'ятника Кобзареві у Києві. З цієї ж теми розпочалося й урядове засідання. "На Тарасовій горі ми традиційно складаємо шану генію української землі, символічно звіряємо своє сьогоднішнє життя і роботу з моральним та інтелектуальним авторитетом Шевченка, з його Заповітом. Відзначимо й видатних діячів культури і мистецтва, яким присуджено Державну Шевченківську премію", - наголосив Прем'єр-міністр.

Він зазначив, що вручення премій творчій та інтелектуальній еліті - це визнання потенціалу нашої країни. Нині Україна гостро потребує свіжих ідей, нестандартних рішень і сучасних мотивацій для суспільного розвитку, тому всебічне розкриття багатогранних можливостей країни та її народу - одне з головних завдань уряду.

Графік для нових керівників

Уже вкотре Прем'єр-міністр звернув увагу на тривожний стан розрахунків за спожитий природний газ, що фактично зводить нанівець зусилля уряду зі стабілізації фінансової ситуації в енергетичному секторі. При тому, що сплата послуг ЖКГ населенням доходить до 90%, з початку року заборгованість за блакитне паливо сягнула понад 3 млрд грн. А загальна заборгованість за опалювальний період 2010-2011 років коливається близько позначки в 11 млрд грн.

"Нижче середнього рівня розрахунки за спожитий газ за опалювальний сезон у таких областей: Закарпатської (28%), Донецької (37%), Луганської (39%), Кіровоградської (41%). Найбільший абсолютний обсяг загальної заборгованості мають підприємства таких областей: Дніпропетровської - майже 2 млрд грн, Донецької - близько 2 млрд грн, Харківської -1,5 млрд грн, Луганської - 704 млн грн. А найбільшими боржниками є: КП "Харківські теплові мережі" - 1 млрд грн, ДП "Криворізька теплоцентраль" - 722 млн грн, ОКП "Донецьктеплокомуненерго" - 535 млн грн, "Донецькміськтепломережа" - 485 млн грн, міські теплові мережі міста Запоріжжя - 419 млн грн", - навів невтішні цифри глава уряду.

Він доручив своїм заступникам Андрію Клюєву і Віктору Тихонову до п'ятниці подати пропозиції щодо кадрових рішень відносно керівників, які протягом практично півроку мирилися з шаленою заборгованістю, і водночас - план-графік погашення заборгованості, який будуть виконувати нові керівники підприємств або регіонів і відомств. "Час, відведений на аналіз і опрацювання заходів, сплив. Залишився тільки час на наведення порядку в цій сфері, і наводити його повинні ефективні менеджери", - резюмував Прем'єр-міністр.

Самообман - не вихід

Глава уряду зазначив, що пожвавлення економіки створило можливості для планомірної роботи за всіма напрямками соціально-економічного розвитку: всі видатки стабільно забезпечено фінансовими ресурсами згідно з держбюджетом. Однак дещо зростає інфляція. За даними Держкомстату, індекс споживчих цін у лютому становив 100,9%, а ціни на продукти харчування зросли на 0,3%. Прем'єр-міністр розуміє, що споживач хоче, аби ціни не зростали, а знижувалися, однак треба виходити з існуючих реалій: "Коли дорожчає нафта і газ, б'ють рекорди світові ціни на продовольство, а знецінений долар "тисне" на національні валюти - такого просто не може бути. В цій ситуації найбільша турбота уряду - забезпечити зростання реальних доходів населення".

Микола Азаров повідомив, що порівняно з лютим 2010-го зростання реальної заробітної плати становить 11%, а середня зарплата в цілому в країні досягла 2300 грн. "Напевне, це недостатньо, але наша економіка тільки-но виходить з кризи, а в багатьох галузях кризові явища ще не подолані, отже, будувати захмарні прогнози, займатися самообманом не варто", - підкреслив Прем'єр-міністр.

За його словами, нині ми проходимо період, коли добробут людей піддається надто серйозним випробуванням. Насамперед це стосується підвищення цін на житлово-комунальні послуги. Уряд робить все, аби зменшити цей негативний вплив: "Ми захистили найвразливіші родини. Наголошую, що спекуляції, ніби пенсії не вистачить, щоб заплатити за квартиру, абсолютно безпідставні. Жоден пенсіонер не повинен платити за житлово-комунальні послуги понад 10% сукупного доходу, жодна родина, члени якої працюють, - понад 15%. Зате заможні стануть платити без необгрунтованих пільг і не перекладатимуть свій тягар на інших платників податків", - наголосив Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

►Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом (проект закону);

►Про затвердження плану заходів на 2011 рік із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму (постанова Кабінету Міністрів та Національного банку);

►Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реструктуризації та ліквідації об'єктів підприємств гірничої хімії і здійснення невідкладних природоохоронних заходів в зоні їх діяльності (постанова Кабінету Міністрів);

►Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 8 серпня 1997 р. N 859 (щодо переліку спеціальних продуктів дитячого харчування, операції з реалізації яких звільняються від оподаткування) (постанова Кабінету Міністрів);

►Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року (розпорядження уряду).

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua