"Бурштинська ТЕС отримала друге дихання"

Світлана ІСАЧЕНКО
26 вересня 2013

Саме «Бурштинський енергоострів», розташований поблизу західного кордону та інтегрований в європейські енергетичні системи, значною мірою визначає можливості держави щодо експорту електроенергії в країни Східної та Центральної Європи. 

Сьогодні він може також слугувати прикладом ведення бізнесу на засадах соціального партнерства, ще й з дотриманням екологічних стандартів.

Перетворити золу на сировину

«Серце» острова — 12 енергоблоків Бурштинської ТЕС, одного з найпотужніших в Україні об’єктів теплової електрогенерації. Тривалий час тут дуже штормило. «Попередні періоди роботи станції, крім головного болю, практично нічого області не приносили: суцільні екологічні проблеми і загрози її зупинення, які неймовірними зусиллями доводилося терміново вирішувати», — зауважив якось голова Івано-Франківської обл?держадміністрації Михайло Вишиванюк. Це при тому, що, крім експорту електроенергії, станція у Бурштині забезпечує електропостачання трьох західних областей — Закарпатської, частково Івано-Франківської та Львівської.

Область сподівається, що це вже в минулому. Принаймні торік Бурштинська ТЕС продемонструвала стабільну роботу з приростом виробництва електроенергії 11% (всього її вироблено 9,6 мільярда кВт/год). Окреслені інвестиційні плани з реабілітації потужностей енергоблоків дадуть змогу і надалі нарощувати виробничі показники, а з ними й експортний потенціал країни. Зокрема завершено реконструкцію енергоблока №7. Тривають масштабні роботи на п’ятому енергоблоці, де передбачено відновлення котельного і турбінного обладнання, впровадження систем регулювання, контролю та керування складними енергогенеруючими конструкціями.

Як повідомили у «ДТЕК Західенерго», до складу якої Бурштинська ТЕС нещодавно увійшла, загалом розглядається можливість заміни чотирьох енергоблоків станції сумарною потужністю 800 МВт. Зведені в 60-ті роки минулого століття, вони вимагають глибокої модернізації з переходом на високий технологічний рівень, зокрема на високоефективне регулювання частоти і потужності в енергосистемі.

До того ж на станції розпочали заміну електрофільтрів, електротехнічного устаткування й облаштування максимального очищення димових газів від золи та окису сірки. Це сприятиме поліпшенню екологічних показників роботи електростанції відповідно до європейських норм. До прикладу, річні викиди на енергоблоці №5 після його реконструкції зменшаться в 30 разів.

Відчутний екологічний ефект забезпечить, до речі, й ефект економічний: зменшення викидів твердих часток та їх концентрації в димових газах у свою чергу збільшить відбір сухої золи та її реалізацію для потреб будівельної індустрії.

Просто острів достатку!

Прихід в область грошовитого інвестора на проблемний, але важливий промисловий об’єкт місцева влада прагнула використати з максимальною для регіону користю. Інвестор не був проти. Принаймні підписання у квітні цього року Угоди про співпрацю в сфері соціально-економічного розвитку Івано-Франківської області в рамках соціального партнерства між облдержадміністрацією та ДТЕК відбулося в дружній атмосфері.

Але ще до підписання меморандуму Бурштинська ТЕС, вийшовши нарешті на шлях розвитку, сплатила торік 110 мільйонів гривень екологічних платежів, з яких 70% надійшло до місцевих бюджетів Бурштина, Галича та навколишніх сіл. Цього року очікують 130 мільйонів гривень (дехто називає навіть суму, мало не удвічі більшу). Крім того, в рамках угоди про співпрацю населені пункти «енергетичного острова» матимуть додаткове соціальне фінансування для ремонту своїх тепломереж, оновлення медичного обладнання в лікувальних закладах, придбання комп’ютерних класів для шкіл.

Не забули і про інші міста Прикарпаття. Угодою обумовлено 7,2 мільйона гривень на реалізацію пріоритетних напрямків соціально-економічного розвитку області. Івано-Франківський обласний центр екстреної медичної допомоги очікує на найсучасніший спеціалізований реанімобіль.

Окрім, образно кажучи, риби, компанія-інвестор вирішила дати області й вудочку. За допомогою її спеціалістів у Бурштині почали впроваджувати ефективну систему енергоменеджменту. ДТЕК обіцяє долучитися й до реалізації проекту місцевого індустріального парку, який дасть поштовх розвитку в регіоні бізнесу та створенню нових робочих місць.

ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ

«Бурштинський енергетичний острів» загальною потужністю 1050 МВт створено в середині 1990-х років задля технічного і технологічного забезпечення синхронної роботи української енергосистеми з об’єднаною енергосистемою країн Європи, а відтак — експорту української електроенергії (до 600 МВт).

У 2003 році за виконання комплексу робіт з приєднання «енергоострова» до європейських електромереж колектив Бурштинської ТЕС нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України.

За оцінками спеціалістів, з реалізацією запланованих нині інвестиційних проектів щодо нарощування виробничих потужностей Україна отримає змогу експортувати значно більший обсяг електроенергії в усі європейські країни.

ОФІЦІЙНО

Заступник голови
Івано-Франківської обласної
державної адміністрації
Руслан ГУСАК:

— Звичайно, ми вітаємо та всіляко підтримуємо тих інвесторів, які працюють на благо Прикарпаття і всієї України. Сьогодні Бурштинська ТЕС завантажена потужностями. А отже, збільшено валютні надходження в Україну, наповнюються місцеві бюджети, є попит на вугілля вітчизняних шахт. Окрім економічних, вирішуються, що важливо, соціальні питання. Жителі Бурштина забезпечені робочими місцями — на станції задіяно 2,3 тисячі працівників.

За час роботи в режимі «Острова Бурштинської ТЕС» колектив електростанції набув досвіду виробництва електроенергії для споживачів України та на експорт за євростандартами із забезпеченням її високої якості. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua