"Був добрим і гострим на слово"

Валерій МЕЛЬНИК
28 вересня 2011

ПАМ’ЯТЬ

На Волині вшанували працівника газети «Урядовий кур’єр», письменника Євгена Колодійчука

 

Днями наш колега — поет, журналіст, лауреат літературних премій імені Остапа Вишні та Степана Олійника мав би відзначити свій 71-й день народження. Не судилося… І остання його поетична книга «Роса на серці», що фактично й була презентована під час зустрічей на його рідній Волині, побачила світ вже після смерті автора.

Але залишилися з нами і змушують ще раз придивитися до неординарної постаті інші прозові та поетичні твори колишнього працівника урядової газети.

«Із раннього дитинства маю такі спогади…

Перший. Як лежав у сінях на долівці і плакав до хрипоти, мабуть, з півгодини чи й більш. Щоб мама підійшла і мене пожаліла. А вона була зайнята якимись хатніми клопотами. А мені так хотілося, щоб вона підійшла, пожаліла, підняла із землі, взяла на руки й погладила по голівці... — із вкарбованим ще у глибокому дитинстві щемом написав він свого часу про своє особисте, що затаєне у душі кожного із нас. — Другий. Коли біг по стежині недалеко від хати, біля дороги, спіткнувся об цеглу, розбив носа. Слід од тої події маю на все життя: ніс ледь помітно, а може й помітно, але трохи кривий. В усякому разі хрящові перегородки всередині дещо викривлені. Бо ж ні до якого лікаря, ясна річ, тоді мене не водили: де того шукати? Як зрослось, так і добре. Потім, вже дорослому, мама про ту біду мені розказувала:

— Ти плачеш голосно — а я ще голосніш!..»

Чи часто ми зустрічаємо серед нашої пишучої братії таку відвертість?

Непростим були перші роки життя хлопця, який народився у селі Мар’я-Воля Володимир-Волинського району. Бо ж «тата вже вдома не було, воював на фронті, а мама — нас було четверо дітей — із нами переховувалась, втікала від польської партизанки, як у нас казали. Бо ж поляки вбивали, вирізували українські сім’ї чи й цілі села, а бандерівці — мстилися так само полякам. Отак нацьковували сусідів один на одного два найбільші світові злочинці — Сталін та Гітлер».

— Потім були навчання у Володимир-Волинській середній школі №2, служба в армії у далекому Уссурійську, навчання на факультеті журналістики Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка і робота у різних виданнях — надзвичайно популярному у 1980-х журналі «Україна», газетах «Молода гвардія» і «Урядовий кур’єр», — розповіла на зустрічі із студентами факультету журналістики Волинського національного університету імені Лесі Українки дружина письменника Жанна. — Й усюди він найперше залишався небайдужою людиною.

Як згадують нині його колеги, дві праці — журналістська і літературна — завжди йшли у житті Євгена Колодійчука поруч, паралельно. Іноді — збагачуючи і доповнюючи одна одну, іноді — заважаючи. Але до слова — чи то журналістського, чи то письменницького — завжди ставився він із особливою відповідальністю, без звичного у нинішні часи графоманського нальоту і погоні за рядками.

— За характером Євген був добрим і водночас гострим на слово. І це нормально. Бо коли обрав професію журналіста, треба служити людям! —згадав про свого друга заслужений журналіст України, член спілки кінематографістів, поет Аркадій Музичук. — Бо коли в журналіста не оголені нерви, він працює не на повну потужність!..

Свою згоду із цими словами висловила і письменниця, секретар відділення гумористів у Спілці письменників України Ольга Страшенко: «Якщо Колодійчук бачив несправедливість, він ставав бійцем!»

Кияни одностайно висловили своє переконання — Євген Колодійчук входить у топ-десятку українських гумористів. Поруч із такими знаними майстрами сміху, як О. Чорногуз, О. Ковінька, Є. Дудар, І. Сочивець, П. Глазовий, В. Юхимович, М. Сом.

 

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua