"Бюджетники і населення стали ощадливішими"

25 грудня 2014

На виконання окремого доручення Міністерства енергетики та вугільної промисловості НАК «Нафтогаз України» започатковує публікацію регулярних звітів щодо споживання газу окремими категоріями споживачів по регіонах України. В звітах буде зазначено рівень виконання планових показників (лімітів), встановлених для кожного регіону постановою Кабінету Міністрів №296 «Деякі питання забезпечення населення, підприємств, установ та організацій природним газом до кінця опалювального сезону 2014/15 року» від 9 липня 2014 р. 

Категорії споживачів

Постановою №296 було встановлено планові показники для трьох категорій споживачів: промислових споживачів, бюджетних установ та організацій, а також теплогенеруючих та теплопостачальних організацій (ТКЕ). Ліміти були встановлені на рівні 70-90% фактичного обсягу споживання за відповідний місяць минулого року залежно від категорії. Відповідно були визначені планові обсяги споживання по кожній адміністративно-териториальній одиниці (області та м. Київ).

Відповідальність за розподіл встановлених лімітів між окремими підприємствами та організаціями в межах кожної категорії в кожному регіоні покладено на голів обласних та Київської міської державних адміністрацій.

Обсяги споживання природного газу населенням даною постановою не регулюються.

Контроль за додержанням лімітів

Згідно з чинним законодавством «Нафтогаз» є гарантованим постачальником природного газу споживачам України та не має повноважень припиняти або скорочувати постачання газу соціально незахищеним категоріям споживачів під час опалювального сезону. Згідно з постановою №296 Міністерству енергетики та вугільної промисловості, Міністерству юстиції, Міністерству внутрішніх справ було доручено подати пропозиції щодо встановлення відповідальності за порушення споживачами природного газу та керівниками газорозподільних і газотранспортних підприємств дисципліни газопостачання. Проекти необхідних змін до законодавчих актів були запропоновані «Нафтогазом» в серпні 2014 р., й тепер очікують погодження в Міністерстві юстиції.

Результати I та II декади грудня

За період з 1 по 20 грудня промислові споживачі, бюджетні установи та ТКЕ сумарно спожили 1919,8 млн куб. м газу, що на 25% більше за рівень, встановлений постановою на цей період для цих категорій споживачів. Населення спожило додатково 1499,5 млн  куб. м, що на 17% нижче від рівня споживання цією категорією за аналогічний період минулого року. Сумарне споживання зазначеними категоріями за першу та другу декаду грудня становило 3419,3 млн куб. м газу, повідомляє управління по зв’язках з громадськістю НАК «Нафтогаз України». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua