"Час змінювати гуманітарну політику"

Катерина МАЦЕГОРА
1 липня 2011

ЗАСІДАННЯ

Національним пріоритетом Президент назвав негайне відновлення в селах роботи клубів та бібліотек

Засідання Громадської гуманітарної ради цього разу було присвячено двом вкрай важливим питанням як для людей, так і для здійснення реформ в країні. Це вироблення нової гуманітарної політики та стан підготовки вступної кампанії до ВНЗ.

Концепція з’явиться  до вересня?

Президент Віктор Янукович розпочав виступ із визначення для України поняття «гуманітарна політика». Його думка непохитна в тому, що матеріальне та духовне багатство не завжди можна поєднати, проте в нашій державі часто-густо на цьому намагаються будувати гуманітарні концепції. Тож перше завдання робочій групі — розробити нову концепцію гуманітарної політики. Це доручення має бути виконане до розгляду Верховною Радою проекту держбюджету-2012.

Президент мав на увазі те, що українська культура нагадує модель радянських часів. Лише відрізняється недостатнім фінансуванням. За його словами, настав час позбутися тих культурницьких заходів, які власне не впливають на розвиток людини. Також потрібно переглянути концепцію діяльності Міністерства культури, позбавивши його виконання невластивих завдань, а також здійснити серйозну ревізію видатків із бюджету. Але наразі це відомство має відновити повноцінну роботу сільських клубів та бібліотек. «Безумовно, ми не можемо кинути напризволяще сільські клуби, бібліотеки. Там, де живуть люди, — все це повинно працювати, — сказав Віктор Янукович. — Можна сказати так: вони ледве дихають, а в деяких випадках закриті, «заколочені» як під час війни. Тому нам не треба розтягувати на роки це питання — його слід вирішувати негайно».

Ще один важливий момент — віднині у кожному регіоні працівники закладів культури розвиватимуть їх разом із бізнесом, залучаючи до цього й великі державні підприємства.

Та це лише один з елементів розбудови сфери культури демократичного зразка. «Треба враховувати європейський досвід. Реформи мають бути спрямовані на вдосконалення системи державного управління для запровадження такої моделі урядування гуманітарною сферою, яка підтримувала б ініціативи громадян», — сказав глава держави. Тут важливою складовою буде підтримка громадських організацій, які власне і є експертами з боку суспільства. Одне слово, таке перевтілення культури має принципово змінити гуманітарну політику держави й наблизити її до життя та потреб людей.

Звання не роздаватимуть

Віктор Янукович відзначив й позитивне зрушення — виділення вперше за роки незалежності на вітчизняний кінематограф коштів з держбюджету. Наступного року він обіцяє ще збільшити фінансування, спрямоване на відродження національного кіно. «Мабуть, це перший рік, коли ми почали фінансувати нашу кінематографію. Ми дуже запізнилися з цим, але треба продовжити таку роботу і в наступні роки, — наголосив Віктор Янукович. — Нам треба збільшити фінансування для того, щоб ми мали можливість випускати наші українські фільми. А якщо буде підтримка держави, то й спонсори прийдуть — сміливіше фінансуватимуть».

На його думку, настав час ретельніше обирати митців, які претендують на звання народного та заслуженого артиста. За останні 20 років Україна отримала 600 народних артистів, понад 1,7 тис. — заслужених, понад тисячу — заслужених діячів мистецтв та майже 2,7 тис. заслужених працівників культури. У цілому це 6,2 тис. осіб (за радянських часів ці показники були значно меншими). «Я хотів би, щоб ми з вами свідомо підійшли також до цього питання, і не «штампували» щорічно народних чи заслужених артистів, бо у нас не буде простих», — сказав Президент.

Інше питання порядку денного засідання стосувалося початку з 1 липня вступної кампанії до вишів. Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник переконував Президента в тому, що у 2011-му не буде ексцесів, подібних до минулорічних. По-перше, у вишах очікують вдвічі менше абітурієнтів (приблизно 251 тис. осіб), а по-друге, встановлено 10 нових правил прийому. З них найголовніші: вступна кампанія триватиме 31 день; з’явилася можливість подавати документи дистанційно — в електронному вигляді. За словами керівника Міносвіти, 860 ВНЗ вже розпочали прийом вступних документів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua