"Черешеньки ваблять очі біля кожної хати"

Василь БЕДЗІР
20 червня 2012

СВЯТО

У Закарпатті зібрали великий урожай  солодких плодів, з чого і пораділи
 

На початку літа село Пацканьово нагадує велику заготконтору: і старі, і молоді тут рвуть черешні. А потім везуть на продаж у великі міста. На «черешневих» прибутках виросло не одне покоління селян.

— Наше село захищене від холодних вітрів горами, тож має ідеальні умови для вирощування черешні, — сказав сільський голова Юрій Бонь. — А вона у нас на будь-який смак і вибір — від ранніх до пізніх сортів.

Ось який врожай зібрали дівчата з села Пацканньово. Фото автора

Завершення збирання врожаю зазвичай у селі Пацканьово відзначають великим святом «Червона черешня». Зір утішають вишивані рушники, скатертини і мережива Ярослави Забруцької, яка виставила їх для загального огляду. Поряд — торти і печиво з черешнею, які селяни напекли власноруч для участі в «солодкому» конкурсі. На сцені виступають учасники художньої самодіяльності і професійні артисти. З місцевих найбільшими оплесками глядачі нагородили фольклорний гурт «¢аздині», з гостей — народного артиста України Івана Поповича. «Отаман Карпат», разом із яким виступили двоє юних співачок із Закарпаття — Ірися Юращук і Віталінка, — порадував своїми найкращими піснями. 

Під час свята словацьке село Ясиновце та українське Пацканьово підписали угоду про побратимство. Її скріпили підписами голови громад Штефан Вілцега та Юрій Бонь.

А пироги з такими ягодами — найсмачніші!. Фото автора

Під завісу визначили кращих авторів кулінарних виробів, самі назви яких причаровували: «Кучерява черешня», «Черешня на снігу», «Пікантне рішення». З тортом «Черешня заливна» перемогла Магдалина Січка. Солодкі шедеври довго не прожили: після оголошення переможців їх з’їли за «дякую».

ДОВІДКА «УК»

Перша письмова згадка про село Пацканьово датується 1600 роком. У селі народилися й виросли скульптор-різьбяр, лауреат Шевченківської премії Василь Свида (1913—1989), головнокомандувач сухопутними військами Збройних сил України, начальник Генерального штабу Іван Свида (нар. 1950). У сільському музеї народної архітектури та побуту зберігаються старовинні побутові речі та господарський реманент. Мінералізоване джерело, відоме як Свята вода, здавна використовується для купелей. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua