"Чи має професія стать?"

Олена ІВАШКО
25 лютого 2015

Недавно на свою електронну пошту отримала лист із запрошенням на черговий журналістський тренінг. Звісно, подібні листи надходять чи не щодня. Утім, саме цей «зачепив». У зверненні йшлося про те, що Інститут світової політики має провести у Миколаєві навчальний семінар для журналістів із різних регіонів України про особливості висвітлення у ЗМІ теми європейської інтеграції України.

Прекрасна тема, достойні тренери, цікаві можливості для обговорення. Але, даруйте, здивувала і образила форма запрошення. Написано так: «Шановні журналісти та журналістки!» Далі — по тексту, про євроінтеграцію, всіляку популяризацію і безумовну демократизацію. Можливо, настрій був у мене такий непростий, можливо, отой Валентинів чи Міжнародний жіночий день наближалися, але звернення такого я не сприйняла. Мені більше би підійшло таке скромне гасло, яке я прочитала на одному корпоративі: "8 марта цветы женщинам".

Великі букети за малими цінами. Фото з сайту megaflowers.ru

Виникло безліч запитань з начебто безвинного європейського запрошення. Утім, мені особисто воно здалося таким, що говорить саме за себе. Отже, виявляється, у нас є журналісти й журналістки. Якщо звертаються таким чином, це, безумовно, слід вважати зверненням до різних людей. Хоча й представників однієї професії. Тобто журналісти-чоловіки кардинально відрізняються від журналістів-жінок.

Чому ж тоді не підкреслюють ніколи статеву приналежність асфальтоукладальниць? Чи не бачать різниці між муляром і «муляршою». Не кажуть «слюсар» та «слюсарша» або «бухгалтер» і «бухгалтерша». В якомусь кіно почула фразу, яку сказала героїня-професор: «Не називайте мене професоркою. «Професор» це поняття, що не має статі». А й справді, професія статі не має. Не слід постійно підкреслювати, що журналіст — це особа чоловічої статі, отже професійний, мобільний, всілякий. А «журналістка» — щось інше? Яке інше? Чому? Та в нашій професії саме жінки-журналісти найбільш оперативні, відверті, талановиті.

Можливо, за сумбуром особистих вражень мене не зрозуміти. Проте я категорично проти того, щоб у певні, окреслені кимось дні (14 лютого, 8 Березня), нам — талановитим, самодостатнім — хтось нагадував про те, що ми такі є. Я категорично проти того, щоб до мене зверталися як до журналіста жіночої статі. Я проти того, щоб у нас узагалі існувала професійність за статевою ознакою. Хто сказав, що жінка не зможе керувати заводом, областю, країною? Одна проблема — нас образити нескладно, пообіцяти і не зробити — легко, ми ж пику не наб’ємо. Хоч я вже тренуюся.

Єдиною, вважаю, приємною і зрозумілою жіночою професією у виключно жіночому її розумінні є вчителька. Красиво, шанобливо, логічно. Хоча вчитель усе одно звучить краще. А журналіст є журналістом. Незалежно від статі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua