"Чи належить моя родина до багатодітних?"

30 квiтня 2013

Хочу дізнатися, чи вважається родина з трьома дітьми багатодітною і чи можна віднести до таких мою сім’ю?

Маю дочку 1981 року народження, сина — 1984-го і ще одну дочку — 1993 року народження. Менша дочка навчається в інституті на другому курсі стаціонару (платне відділення). 12 років вона напівсирота. Уточніть, будь ласка, чи має вона право на безплатний проїзд у громадському транспорті і взагалі на які пільги має право як дитина з багатодітної родини?

Г. РУДНИЦЬКА,
село Будки Житомирської обл.

Руслан КОЛБАСА,
директор департаменту сім’ї та дітей Мінсоцполітики:

— Питання набуття статусу багатодітної сім'ї врегульовано положенням абзацу 11 статті 1 Закону України «Про охорону дитинства».

Дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, що застосовується до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Багатодітна сім'я — сім'я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває в зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує.

Разом з тим, відповідно до змін, внесених до Закону «Про охорону дитинства» (від 16.06.2011 року № 3525-ІV), до складу багатодітної сім'ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, — до закінчення навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років.

Оскільки вік ваших двох дітей перевищує 23 роки, ваша сім’я не має підстав для набуття статусу багатодітної.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua