"Чи не зменшиться пенсія військового, якщо він залишиться на службі?"

Любомира КОВАЛЬ
16 липня 2011

Я — полковник Державної прикордонної служби. Маю достатню вислугу років для виходу на пенсію. Чимало часу  прослужив у важких кліматичних умовах Середньої Азії. Вважаю, що нині маю право отримувати максимальну пенсію — 90% від колишньої зарплати.

Проте я ще маю достатньо сил і наснаги, аби продовжити службу. Вважаю, що мої досвід і знання будуть для армії не зайвими. Але  хочу уточнити: чи є гарантії, що я не втрачу у розмірі пенсії, якщо залишуся на службі? Чи не вплинуть нововведення у грошовому забезпеченні військових на розмір моєї пенсії в бік її зменшення?

В. БЕРКІЙ, Київ

Микола ШАМБІР,
директор Департаменту
пенсійного забезпечення
Мінсоцполітики:

— Відповідно до статті 13 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі — Закон) пенсія за вислугу років особам офіцерського складу призначається в наступних розмірах: за вислугу 20 років (у пільговому обчисленні) — 50% , а звільненим у відставку за віком або за станом здоров’я – 55% сум грошового забезпечення; за кожний рік вислуги понад 20 років — 3% відповідних сум грошового забезпечення.

Максимальний розмір пенсії, обчислений відповідно до цієї статті, не повинен перевищувати 90% відповідних сум грошового забезпечення.

Згідно з проектом закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», згадані вище норми призначення пенсії за вислугу років не зміняться, але максимальний розмір пенсії пропонується встановити такий самий, як і для всіх інших категорій громадян, — не більше 80% грошового забезпечення.

Збереження існуючого порядку визначення максимального розміру обчислення пенсій — 90% у винятковому порядку тільки для військовослужбовців може призвести до негативних наслідків, оскільки інші категорії громадян, зокрема прокурори, судді, народні депутати, державні службовці, наукові працівники та інші також вимагатимуть аналогічних винятків.

Зазначу, що вказані «інші категорії громадян» не мають такого пільгового порядку обчислення пенсій, як військовослужбовці, яким пенсія призначається незалежно від віку, оскільки всім іншим категоріям громадян пенсія призначається тільки при досягненні загальновстановленого пенсійного віку.

У 2010 р. середня календарна вислуга років на день призначення пенсії військовослужбовцям становить 21-23 роки, а середній вік на день звільнення з військової служби — 43 роки.

Прийняття законопроекту не вплине на розміри раніше призначених пенсій.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua