"Чи отримаю пенсію за особливі заслуги у разі втрати годувальника?"

Любомира КОВАЛЬ
26 листопада 2011

Мій чоловік був ветераном війни, нагороджений медаллю Ушакова, яка нібито надавала йому право на отримання пенсії за особливі заслуги перед Україною. Та чоловік помер. Тож хочу дізнатися, чи маю я право на пенсію за особливі заслуги у разі втрати годувальника?

М. ШЛЬОМСЬКА,
м. Городок Львівської обл.

Микола ШАМБІР,
директор Департаменту
пенсійного забезпечення
Мінсоцполітики:

— Згідно зі статтею 6 Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (далі — закон) у разі смерті особи, яка мала право на пенсію за особливі заслуги відповідно до статті 1 цього закону, непрацездатні члени сім’ї померлого, зокрема дружини, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мають право на встановлення надбавки до пенсії.

Відповідно до пункту 2 статті 1 закону пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється ветеранам, нагородженим за бойові дії орденом, медаллю «За відвагу» або медаллю Ушакова, незалежно від часу нагородження.

Згідно з відомостями, наданими Центральним військово-морським архівом, ваш чоловік був нагороджений медаллю Ушакова за участь у траленні бойових мін на Балтійському морі у період з 07.05.1954 до 21.09.1954 рр.

Перелік держав і періодів бойових дій на їхній території визначено постановою Кабінету Міністрів від 08.02.1994 р. №63. Період з 07.05.1954 до 21.09. 1954 рр. цим Переліком не передбачений.

Оскільки ваш чоловік нагороджений медаллю Ушакова не за бойові дії, тому чинність пункту 2 статті 1 закону на нього не поширюється, відповідно, для встановлення вам пенсії за особливі заслуги у разі втрати годувальника підстав немає. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua