"Чи підходять нові будівельні правила до старих будинків?"

Любомира КОВАЛЬ
3 березня 2012

Мій знайомий живе у селі. У 1971 році на виділеній земельній ділянці побудував житловий будинок і господарські будівлі. Згідно з довідкою сільради, станом на 1991 рік це господарство належало до колгоспного двору, а ця людина зазначалася його головою. Будинок і споруди було прийнято в експлуатацію, але свідоцтво на право власності йому не видали, адже за тодішнім законодавством було достатньо реєстрації у погосподарській книзі сільради.

Нині ж сільрада винесла рішення визнати право власності на будинок і споруди за цим чоловіком з видачею свідоцтва про власність. Він має отримати це свідоцтво у БТІ, яке не заперечує. Проте ще є органи архітектури, які вимагають від нього декларацію на будівництво. Хоч самі розуміють абсурдність цього, адже не можна застосувати нові правила та норми будівництва до будинків, яким майже 50 років.

І що ж робити у цій ситуації?

А. КАЗАРЕЦЬ,
м. Полонне Хмельницької обл.

Леонід ЧЕРНЕНКО,
 голова Асоціації «Укртехінвентаризація»:

— Нині до різних інстанцій надходить багато скарг щодо ускладнення оформлення права власності на будинки, побудовані до 1992 року.

Постановою Кабінету Міністрів  від 05.08.1992 року №449 встановлено, що порядок прийняття в експлуатацію об’єктів недержавного замовлення визначається Радою Мі?ністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за погодженням з Держбудом.

Тобто до 5 серпня 1992 року не передбачалася процедура введення приватних будинків в експлуатацію з метою подальшого оформлення права власності.

Після серпня 1992 року оформлення права власності на ці будинки проводили органи місцевого самоврядування на основі висновку про технічний стан будинку (будівлі), складений у бюро технічної інвентаризації за формою, встановленою Мінжитлокомунгоспом за погодження з Мінрегіонбудом, і документа, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розташований зазначений об’єкт, відповідно до листа Держбуду від 23.03.1999 року №12/5-126 та пункту 3 постанови Кабінету Міністрів від 09.09.2009 року №1035 «Про затвердження Тимчасового порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництв приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, спорудженими без дозволу на будівництво».

Та після прийняття Верховною Радою 17.02.2011 року Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» згідно з пунктом 9 розділу 5 «Прикінцеві положення» прийняття в експлуатацію збудованих до 31 грудня 2009 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків І та ІІ категорії складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, здійснюють інспекції державного архітектурного будівельного контролю за результатами технічного обстеження таких об’єктів. Так приймають в експлуатацію і будинки, побудовані до 1992 року.

Ці об’єкти приймають в експлуатацію як самовільно побудовані, але відповідно до частини першої статті 58 Конституції, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність осіб. Крім того, згідно з частинами першою та другою статті 5 Цивільного кодексу, акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності.

 Це означає, що правові засади прийняття в експлуатацію об’єктів, побудованих до 05.08.1992 року, відсутні.

Сьогодні в Кабінеті Міністрів перебувають пропозиції щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів  №703 від 22 червня 2011 року про оформлення права власності на приватні житлові будинки, побудовані до 05 серпня 1992 року тільки за матеріалами бюро технічної інвентаризації. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua