"Чи приїде Михайло на білому коні?"

Павло ЛАРІОНОВ
30 жовтня 2010

Як ми повідомляли у нашому календарі на жовтень, за народними прикметами місяць мав бути сухим, але прохолодним. Так воно і сталося. В окремі дні погода навіть була напрочуд теплою. Зокрема, на Покрову Пресвятої Богородиці. А в народі кажуть: "Яка Покрова - така і зима. Якщо день був теплим і сонячним - осінь буде затяжною, до Михайла не буде снігу".

У листопаді варто зважити на народні прикмети у такі дні релігійних свят: Дмитра Солунського. Дідів день (8), Параскеви-П'ятниці (10), Кузьми і Дем'яна (14), Архістратига Михайла (21), Пилипа (27).

На Дмитра починаються дідівські суботи, які тривають аж до Різдва Христового. В обідню пору слід пом'янути покійних предків. Цей обряд створює атмосферу пошани до свого роду, символізує взаємозв'язок між потойбічним світом і живими нащадками. За народним повір'ям Дмитро "замикає землю на ключ і надає право господарювання на ній зимі". Якщо цього дня випаде сніг - листопад буде холодний, морозний, а якщо земля промерзне без сніжного покрову і дме холодний вітер -така погода утримається до Нового року. Відлига в цей день обіцяє теплу зиму і ранню весну.

Параскева-П'ятниця - в особливій шані серед жінок. Це їхнє свято. Ще в дохристиянські часи П'ятниці вважалися богинями і ходили світами, наставляючи людей на добрі справи. Тих, хто чинив зло, карали корчами рук. У цей день не можна братися ні за яку жіночу роботу, слід постувати. Сонячна Параска - провісниця теплої зими, а якщо день буде хмарним - у грудні вдарять сильні морози.

На Кузьми і Дем'яна - "курячі іменини". Господарі ріжуть домашню птицю і готують з "білого м'яса" усілякі наїдки. Кузьма і Дем'ян опікуються бідними. Крім того, вони вважаються оборонцями людей від зміїв та гарними ковалями. Цього дня пастухи голять бороди і підстригають волосся на голові - "щоб домашня худоба не хворіла, а вівці не губили вовни". Народне прислів'я каже: "Якщо вітер на Кузьми і Дем'яна - дорога буде санна". Снігопад у цей день може бути провісником весняної повені, якщо день буде теплий, такою буде і зима.

Свято Архістратига Михайла здавна пов'язують з настанням справжньої зими. "Михайло справжню зиму веде", - каже народна мудрість. Чи приїде він 21 листопада до нас "на білому коні" - побачимо. Заодно переконаємося у вірогідності народної прикмети. За церковними канонами, Архангел Михайло переміг дохристиянські вірування, а тому і одержав звання архістратига, що за візантійською термінологією означає - головний воєначальник. Якщо на Михайла паморозь і день похмурий, очікуйте великих снігопадів.

27 листопада - останній день перед початком зимового посту - Пилипівки. На Пилипа готували смачну обрядову вечерю: борщ з м'ясом, локшину, пиріжки з печінкою, вареники з сиром, печеню з птиці. До батьків приходили доньки із зятями, куми, близькі сусіди. Залишки від вечері відносили бідним людям. Пилипівський піст триває до 6 січня . Якщо на Пилипа морозний день, буде гарний урожай вівса, а якщо дощитиме, добре вродить пшениця.

НАШ КАЛЕНДАР

3 листопада - День ракетних військ і артилерії; День інженерних військ.

4 листопада - 60 років тому (1950) у Римі підписано Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод. Ратифікація Україною цієї Конвенції стала вирішальною передумовою входження нашої держави до товариства демократичних країн Європи; День залізничника.

6 листопада - Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів; 67 років тому (1943) війська 1-го Українського фронту визволили від фашистських загарбників м. Київ.

7 листопада - День працівників соціальної сфери.

9 листопада - Міжнародний день боротьби з фашизмом та антисемітизмом; День української писемності та мови.

14 листопада - Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет.

16 листопада - Міжнародний день, присвячений терпимості; День працівників радіо, телебачення та зв'язку.

17 листопада - День студента.

19 листопада - День працівників гідрометеорологічної служби; День скловиробника.

20 листопада - Всесвітній день дитини; День індустріалізації Африки.

21 листопада - День працівників сільського господарства; Всесвітній день пам'яті жертв дорожньо-транспортних пригод; Всесвітній день телебачення.

22 листопада - День свободи.

25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

27 листопада - День пам'яті жертв Голодомору.

29 листопада - Міжнародний день солідарності з палестинським народом.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua