"Чи треба звільнятися з роботи, йдучи на пенсію?"

Любомира КОВАЛЬ
8 вересня 2012

У березні 2012-го моїй знайомій виповнилося 55 років. А отже, у вересні вона має право піти на заслужений відпочинок. Уточніть, будь ласка, чи обов’язково їй звільнятися з роботи, аби отримувати пенсійну виплату?

В. ЖМАЄВ,
селище Нова Борова Житомирської обл.

 

Владислав МАШКІН,
директор департаменту пенсійного
забезпечення ПФ:

— Статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років та наявності страхового стажу не менш ніж 15 років.

До досягнення 60-річного віку право на пенсію за віком мають, зокрема, жінки, які народилися з 1 жовтня 1956-го по 31 березня 1957 року, після досягнення ними 55 років 6 місяців. При цьому пенсії за віком призначають незалежно від того, припинено роботу на час звернення за пенсією чи продовжують працювати.

Крім того, чинним законодавством України не передбачено будь-яких обмежень у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам, яким призначено пенсії за віком відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у разі досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 вказаного закону.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua