"Чим земля Афганістану спокутує сльози матерів?"

Володимир ЕННАНОВ
15 лютого 2013

15 лютого стало вже традиційним збиратися біля пам’ятника воїнам-афганцям, що у Бучі. Там щороку проходить мітинг, присвячений черговій річниці з дня виводу радянських військ з Афганістану. Серед присутніх обов’язково будуть Віра Михайлівна Олійник та Олександра Василівна Григорова. У цих передчасно посивілих літніх жінок горе, яке об’єднує, — їхні сини Юрій Олійник і Дмитро Григоров не повернулися з тієї війни. Для рідних та друзів вони навічно залишилися 20-річними… Пам’ятаєте, як співається у пісні «Мами, мами» на слова Юрія Рибчинського? «Политикам, придумавшим войну, они налоги сыновьями платят»...

За медичними показниками обидва хлопці не повинні були служити в армії. Але були дуже відповідальними. Юрій заспокоював: «Мамо, нас шість хлопців з одного призова і всі виявили бажання служити в Афгані. Твій син ніколи не був боягузом». Дмитро також утішав маму: «Не хвилюйся, рідна, літатиму на військово-транспортному літаку Ан-12. У нього чотири двигуни. Навіть якщо три вийдуть з ладу, він на одному долетить». За мужність, стійкість та відвагу, проявлені у бою, Юрій Олійник та Дмитро Григоров нагороджені орденами Червоної Зірки. Обидва посмертно.

У 1985 році, в якому загинув Юрій, у Радянському Союзі розпочалася «перебудова». Серед її гасел були: «Демократія. Гласність». Проте ці гасла не мали стосунку до окремо взятої родини Олійників. Під час поховання Юрія «топтуни» у цивільному, прикриваючись відповідними посвідченнями, конфісковували фотоплівку з похорону і відразу її засвітили, щоб, боронь Боже, ніде ці фотознімки не з’явилися, компрометуючи існуючу владу. В людей складалося враження, що ховають не воїна-інтернаціоналіста, а персону нон-грата (?!). Але на цьому обурення родини Олійників не закінчилося. Коли похоронна процесія прибула на кладовище в Бучу, що на вулиці Малиновського, то не відразу змогла знайти свіжовикопану могилу. Її, поблизу смітника, показав тодішній директор цвинтаря. На запитання: «А чи не могли підібрати краще місце?» він цинічно відрізав, мовляв, за кращу потрібно заплатити 50 карбованців. Тоді колеги батька загиблого з робітничою прямотою пообіцяли здирнику поховати його там, а зверху покласти ці 50 карбованців, які він уже ніколи не побачить. Нова могилка була підготовлена саме там, де вказали директору. А потім мати випадково дізналася, що директор-хабарник невдовзі потрапив під колеса машини.

Не обійшлося без проблем при похованні і в родині Григорових. Коли привезли цинкову труну, родичів відразу попередили: від членів екіпажу збитого літака майже нічого не залишилося, і порадили не відкривати труну. Родину Григорових бентежили й інші питання. На надгробному пам’ятнику Дмитру був надпис: «Загинув при виконанні інтернаціонального обов’язку в Афганістані». Проте дехто був категорично не згоден з цим. Родині настійно радили змінити надпис на інший: «Помер в Афганістані». Але мати Дмитра пішла в мерію до секретаря міськради і наполягла, щоб надпис зберегли…

Офіційно близько 18 тисяч військовослужбовців заплатили своїм життям за афганську війну. Ще більше загинули від афганських ран після неї, але такої статистики немає…. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua