"Читання думок і відеозапис снів можуть стати реальністю"

1 грудня 2010

ТЕХНОЛОГІЯ

Американські дослідники стверджують, що знайшли спосіб електронного запису та розшифровки снів

У статті, опублікованій у журналі Nature, вчені запевняють, що їхньою метою є не підглядання за чужими снами, а розуміння процесу сновидінь. "Звичайно, ми б дуже хотіли навчитися бачити чужі сни", - зізнається керівник проекту доктор Моран Серф.

Протягом століть люди цікавилися снами і намагалися тлумачити їх. У давньому Єгипті вважалося, що сон - це божественне послання. Пізніше трактування снів стало застосовуватись у психології для розуміння підсвідомих процесів. Однак дотепер єдиним способом заглянути в чужий сон була розповідь самого "очевидця" після пробудження.

Метою проекту доктора Серфа є створення приладу, що дав би змогу психологам запам'ятати сновидіння за допомогою електронної картинки мозкової діяльності.

"Ніхто точно не знає, чому люди бачать сни, - пояснює доктор Серф. - І одне з головних питань: коли власне виникає сновидіння?"

Свої висновки доктор Серф засновує на попередньому дослідженні, яке свідчить про те, що активність індивідуальних клітин мозку, або нейронів, асоціюється з певними предметами або образами. Показуючи учасникам експерименту набір різних картинок, доктор Серф і його колеги змогли вичленувати нейрони, відповідальні за певні образи й поняття. Спостерігаючи за тим, як і в якій послідовності активуються конкретні нейрони, вчені одержали можливість "читати думки" добровольців.

Проникнути в мозок

Доктор Серф визнає, що до створення машини запису снів ще дуже далеко, однак для існування такого приладу є всі теоретичні можливості. Наступним кроком, за словами вченого, став би перегляд снів у реальному часі разом зі сплячою людиною.

На початковому етапі дослідники могли б виділяти образи й поняття, уже внесені в базу даних, але теоретично ця база може розширюватися нескінченно. Утім, клінічний психолог і фахівець зі сновидінь доктор Родрик Онер не вірить, що нова технологія буде корисна в терапевтичних цілях, хоча й визнає певний академічний інтерес у цій витівці. Інша проблема методу в тім, що для спостереження за активністю нейронів слід хірургічно вживляти людям у мозок спеціальні електроди. Дослідження, описане в журналі Nature, грунтувалося на роботі з особами, яким електроди були імплантовані для контролю й лікування епілепсії.

Небачені можливості

Однак, як вважає доктор Серф, сенсорні технології розвиваються такими темпами, що незабаром можна буде спостерігати за діяльністю мозку без хірургічного втручання. А це, у свою чергу, відкриє нові, раніше небачені можливості.

"Було б чудово, якби ми могли читати думки людей, які не можуть спілкуватися з нами іншим способом, приміром, якщо вони перебувають у комі", - пояснює доктор Серф.

Раніше вже намагалися створити прилад для зчитування думок, за допомогою якого можна було б управляти комп'ютерами та іншими пристроями. Але тоді все зводилося до дослідження ділянки мозку, відповідальної за рухи. Завдання доктора Серфа - контролювати складнішу мозкову активність і, по можливості, спробувати навчитися зчитувати думки про абстрактні поняття.

"Навіть важко собі уявити, чого можна було б досягти, якби вдалося одержати доступ до зорових образів, що виникають у голові людини, - мріє доктор Серф. - Приміром, замість того, щоб писати послання, його можна було б просто уявити, або, навпаки, представити перед очима потік отриманої інформації".

"ВВС"



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua