"Чому влада і громада живуть самі по собі?"

Владислав КИРЕЙ
11 грудня 2014

Кажуть, істина пізнається в порівнянні. Багато говорять про те, що в нас ситуація з місцевим самоврядуванням чи не найгірша, але порівняно з білоруською ми ще на певній висоті. Нещодавно білоруська делегація завітала на Черкащину, аби на місці вивчити діяльність рад, зокрема управління бюджетним процесом. Щось у нас почути, в чомусь поділитися досвідом.

Білоруські гості цікавилися організацією роботи місцевих рад, але особливо — взаємодією та розмежуванням бюджетних процесів. Тобто їх цікавила сама бюджетна система, основи її формування та джерела наповнення місцевих бюджетів, сплата податків за користування землею (адже, на відміну від України, в Білорусі вся земля належить державі), управління комунальним майном, що перебуває у власності територіальних громад.  У них власністю громад також опікується держава.

Керівник білоруської делегації Андрій Завадський зауважив, що в Україні й Білорусі ситуація з місцевим самоврядуванням схожа: воно дуже обмежене у правах.

— У Білорусі влада сама по собі, а громада сама по собі. Все централізовано, принижена місцева ініціатива. Так, є вода у водогоні, тепло в батареях, світло, продукти в магазинах, ходять автобуси. Але господарювання було б значно ефективнішим, було б більше користі для людей, якби їх запитували, чого вони насправді хочуть. Та їх ведуть «до щасливого майбутнього» не питаючи. Тому є й помилки, і невдоволення людей.

А з невдоволеними розмова коротка: представляючи колег, пан Андрій часто вживав «колишній»: колишній голова міської ради, колишній викладач. Адже їх було звільнено з роботи: вони потерпіли навіть не за політичну, а за громадську діяльність.

— Переконаний, так безконечно тривати не може, й люди зроблять вибір на користь європейського розвитку, — зауважив гість. Адже, на його переконання, зміни місцевого самоврядування, які не мають в основі положень Європейської хартії місцевого самоврядування, приречені на невдачу.

Певні зміни, яких не можна не помітити, вже відбуваються на Черкащині. Громади посилили контроль за роботою влади. З’явилася відкритість: недавно сесію обласної ради вперше проведено в режимі он-лайн, тобто кожен міг через Інтернет спостерігати за її роботою і навіть вносити зауваження. Якщо раніше правила поведінки диктував голова облдержадміністрації, а депутати за домовленістю лише натискували кнопки під час голосування, то нині обласна рада вперше намагається працювати з виконавчою владою на рівних. Хоч стереотипи  ще далеко не зламано, а в  районах є голови держадміністрацій, які викликають сільських голів на килим. Необхідна зміна мислення й самої громади, її активне втручання у вирішення життєво важливих питань.

Як розповіла голова обласної ради Валентина Коваленко, в області готуються до великої наради із сільськими головами. Зараз збирають їхні пропозиції щодо реформування самоврядування. Депутатський корпус обласної ради також долучився до цієї роботи.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua