"Чорнобильці сподіваються, що їх почують"

Микола ПЕТРУШЕНКО
10 березня 2011

КОНФЛІКТ
 

Невдоволені учасники ліквідації аварії на ЧАЕС знову збираються страйкувати

Чи можна негайно зробити те, що не виконувалось десятиріччями? Ні, якщо йдеться, зокрема, про республіканські масштаби і непідйомні для бюджету кошти. Це так само важко, як миттєво зупинити розкручений маховик. Однак коли на всеукраїнській акції протесту чорнобильців 16 лютого ц. р. її учасники саме так поставили питання і запросили до діалогу уряд, аби обговорити проблеми медичного, житлового і пенсійного забезпечення, голос протестувальників було почуто. Через тиждень віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко за участю представників низки урядових установ провів зустріч з посланцями всіх регіональних осередків Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України". Участь у ній взяли 180 ліквідаторів. Діалог тривав три години ("Урядовий кур'єр", 24.02.2011 р.).

Сергій Тігіпко вислухав усі пропозиції, зауваження і критику. Незважених обіцянок не давав, але наголосив: проблема вимагає не емоцій, а прагматичного підходу, врахування інтересів і держави, і чорнобильців. При цьому запропонував переглянути бюджет усіх чорнобильських програм за участю громадських організацій.

Здавалося, точки дотику знайдено. Час не мітингувати, а працювати. Справді, робочі групи розпочали роботу.

- Ми відрядили до них своїх представників, - каже президент ВГОІ "Союз Чорнобиль України" Юрій Андреєв. -╩Але там з'явилися й люди, яким повноважень ніхто не давав. Проте найбільше обурює, що до цього часу не відкликано з Верховної Ради законопроект N 7562 від 14.01.2011 року, яким передбачається суттєво обмежити права ліквідаторів, за які вони заплатили здоров'ям. Більше того, його збираються розглядати в першому читанні. Тому на засіданні президії нашої організації прийнято рішення провести акцію протесту 16 березня.

- Але ж саме цього дня у Верховній Раді плануються парламентські слухання, присвячені чорнобильським проблемам. Чому там не висловити свої зауваження і пропозиції?

- Участь у слуханнях візьмуть 80 представників "Союзу Чорнобиль України". Але чи почують нас? Адже не один рік ми зверталися до депутатів за допомогою. Однак з кожним роком вони дедалі менше цікавляться цією темою - їм не болить. Якби дбали хоча б про державні кошти, то звернулися б із запитом до Генерального прокурора: куди поділися десять мільйонів гривень, виділені на будівництво лабораторного корпусу наукового центру радіаційної медицини АМН України? От і хочемо звернутися до депутатів, які мають служити народу і державі, а не власним інтересам, з конкретними пропозиціями.

Про те, що саме відсутність узгоджених дій між гілками влади в попередні роки спричинила безліч чорнобильських проблем, говорив на зустрічі з віце-прем'єр-міністром не лише Юрій Андреєв. Тому й склалася сьогодні парадоксальна ситуація: громадська організація організовує черговий страйк з вимогою належним чином виконувати Указ Президента України "Про заходи, пов'язані із 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи" від 11 жовтня ц. р. А також розробити національну комплексну програму подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, в якій передбачити завершення робіт, що розтяглися на десятиліття, і поліпшити медичне, житлове та пенсійне забезпечення ліквідаторів.

Ми, говорили учасники попереджувального страйку, хочемо одного: порядку в державі. При зустрічі з віце-прем'єр-міністром були наведені, хоч і крихкі, містки до взаєморозуміння сторін. Тепер головне - не порушити їх в емоційному пориві, не заговорити. А детонатором зриву залишається законопроект, який виводить людей на акції протесту. Оскільки дві сторони погодились, що його можна і треба доопрацювати, то чому ж, запитували ліквідатори, у Верховній Раді ставлять воза попереду коня?

- Слід сподіватися, що під час парламентських слухань будуть запропоновані прийнятні і для держави, і для ліквідаторів та їхніх сімей рекомендації, - чують у відповідь.

- Слухань з різних питань проводилось багато, - вигукнув співрозмовник. - Пригадайте хоча б одне, після якого поліпшилось життя в країні. Тому хочемо, щоб депутати не лише себе слухали, а й чули голос тих, хто ціною життя та здоров'я погасив ядерний реактор.

І ще одне зауваження. Якби слухання проводились не "до дати", а для вжиття заходів щодо поліпшення роботи, то, можливо, законопроекту, який став яблуком розбрату, і не було б. Адже ще п'ять років тому, напередодні 20-річчя Чорнобильської катастрофи, депутати констатували зрив виконання чорнобильських законів. Чому ж не вжили заходів для поліпшення ситуації? Бракує системності в роботі, почуття відповідальності за долю країни: прокукурікали, а там як буде. Байдужість і поверховість у роботі законодавців обертаються поглибленням соціального аспекту Чорнобильської катастрофи.

Оскільки депутати за останні п'ять років розв'язувати проблему навіть не бралися, ліквідатори змушені свій біль доносити до них черговим страйком. І так хочеться сподіватися, що їх почують, що спільними зусиллями влада і громадські організації наведуть порядок, а парламентські слухання з проблем ліквідації аварії на ЧАЕС нарешті започаткують дієвість подібних заходів.

КОМПЕТЕНТНО

Сергій ТІГІПКО,
віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики:

- Пропоную, щоб 31 березня керівники робочих груп звітували про проведену роботу щодо напрацювання пропозицій. У нас є можливість ситуацію поліпшити, адже економіка зростає. Вимагається одне: вести діалог не на емоційному, а на прагматичному рівні. Тоді й матимемо результат.

 

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua