"Чужі серед своїх, або Невтрачене покоління"

Олександр ВОЛКОВ
27 червня 2015

Після театру ми одразу заскочили в метро, їхали в останньому вагоні. Потяг наче й не останній, і людей небагато, але сісти ніде. Кілька зупинок їдемо стоячи, ділимося враженнями після вистави. Відчинилися двері, у вагон зайшов хлопець у камуфляжі та, знявши наплічник, став поряд з нами. Військовий. Мабуть, з навчань, усе начищене до блиску: фляга, ремінь, взуття. Здавалося, що він втомлений, але погляд гострий, рухливий, трохи напружений. Саме з поведінки й цього погляду щось підказувало нам, що він не з навчань, а, можливо, ЗВІДТИ.

З іншого кінця вагона зайшов музикант-жебрак. Увага пасажирів зосередилася на співі. У міру того як спів наближався, поведінка й вираз на обличчі солдата почали різко змінюватися:

 — Я тобі не лис, не лис! А ти? Ти взагалі щур! — кричав він в обличчя моєму другові.

За чверть секунди ми зрозуміли: він не тут, у вагоні метро, він — в іншому вимірі. Винуваті усмішки, розуміючий погляд: звичайно, не лис, що ви, ми взагалі не про вас говоримо, вибачте — і жодного результату, лише лють:

— Ми там за вас! Кров свою проливаємо, гинемо, а я для вас усе одно лис?! Га?! Говори, скажи ще слово — і я тебе застрелю! — потягнувся він до рюкзака.

Напруга у вагоні підскочила. Люди не відривали очей від хлопця, якийсь кремезний чолов’яга скочив і почав швидко просуватися до виходу, жебрак злякано замовк…

— Ви наш, і ми цінуємо, повірте, дуже цінуємо! — раптом вигукнула якась дівчина.

— Звичайно… Дякуємо вам... Ви наші захисники... Куди б ми без вас... — загув вагон. Гнів в очах солдата раптово змінився на зацікавленість до дівчини, що вигукнула першою.

Тоді все закінчилося мирно — саме ця дівчина зрозуміла, що зараз на ній лежить неочікуваний обов’язок. Заспокійливо розмовляючи, вивела солдата з вагона.

За мого життя наша країна ні з ким не воювала. Про проблеми комбатантів знаємо хіба що з американських фільмів про Рембо та Форреста Гампа. Досвід тих, хто пройшов війну, страшний цинічним ставленням до життя та смерті.

І невідомо, що страшніше: тяжке перебування на полі бою чи те, як ці події переслідують солдатів у мирному житті. Зазвичай товариство в тилу ставиться до вояків одночасно з повагою й острахом. У цьому полягає одна з причин такого явища, як посттравматичний синдром. Його наслідок — різні конфлікти з «новим середовищем» (психологічним, соціальним і навіть політичним). Ті, хто повернувся з війни, не можуть стати «такими як усі», змиритися з «іншими правилами гри». Злам стереотипів, нервові зриви, жорстокість, непримиренність, підвищена конфліктність — це, як стверджують військові аналітики й лікарі, природна реакція організму на тривале нервове і фізичне напруження, пережите в бойових умовах.

Як реагувати суспільству на проблему комбатантів? Скільки таких людей нині потребують професійної допомоги? Хто відстежує чи веде статистику їх кількості після повернення з фронту? Нарешті хто і як може й має допомагати? 

Коротенька довідка з офіційних джерел: в Україні є лише п’ять реабілітаційних центрів психологічної допомоги, які будували свого часу  для чорнобильців. За цю війну не збудовано жодного державного. Натомість волонтери переобладнали старе приватне приміщення й самотужки відкрили такий психологічний реабілітаційний центр під Полтавою. Так само 40 професійних лікарів-психологів об’єдналися в громадську організацію й створили сайт, до якого звертаються не тільки солдати з таким синдромом чи їхні близькі, а й переселенці. Вони пережили бомбардування і тяжкі втрати й також вважаються  комбатантами.

І нарешті суспільство замість занурювання голови в пісок і впертого ігнорування іноді й самої війни має пам’ятати: фронтові покоління вважаються втраченими, якщо суспільство або держава не опікується своїми захисниками.

Тим часом 19 червня почалася шоста хвиля мобілізації.

Олександр ВОЛКОВ,
студент для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua