"Де і чому "відфутболили" канікули?"

22 березня 2011

 

ВАКАЦІЇ

 Вчора зрадiли вiдпочинку бiльшiсть школярiв, а декому канiкули «свiтять» лише у квiтнi

 

У понеділок спорожніли класи в багатьох українських школах - після довгих зимових холодів діти нарешті дочекалися запланованого відпочинку. Триватимуть весняні канікули всього тиждень. Проте омріяні вихідні стартували не для всіх: у деяких регіонах, щоб зекономити електроенергію і тепло, учні відпочиватимуть лише з 1 квітня, а інколи довше - аж два тижні. Таким чином закінчення канікул співпаде з кінцем опалювального сезону - тож на цей період шкільні приміщення відключать від опалення, щоб потім його вже не вмикати.

КИЇВ. Столичні школярі вже святкують весняні канікули, повідомляють у Київському головному управлінні освіти і науки. Відпочиватимуть учні впродовж тижня - з 21 до 27 березня. Як і зазвичай, усі загальноосвітні й позашкільні заклади міста будуть відкриті для дітей - тут щодня працюватимуть різноманітні гуртки, спортивні секції, відбуватимуться змагання, вікторини, конкурси, творчі вечори, концерти.

"Під час канікул класні приміщення опалюватимуться, оскільки учні відвідуватимуть додаткові заняття - 9-11 класи готуватимуться до здачі екзаменів, - розповідають кореспонденту "УК" в Русанівському фізико-математичному ліцеї Дніпровського району. - Окрім того, діти відвідуватимуть фізкультурні секції з настільного тенісу, волейболу, а також екскурсії до театрів та кінотеатрів, музеїв тощо".

У школі N 101 Шевченківського району теж не відключатимуть опалення. "У нас працюють гуртки, діти постійно ходять до бібліотеки, збираються на екскурсії", - запевняють педагоги. Також школярам під час березневого відпочинку організують поїздки до регіонів, щоб оздоровитись та ознайомитися з пам'ятками нашої історії та культури. У Міжнародному центрі дитячо-юнацького туризму дітям пропонують піти в туристичні походи й експедиції, взяти участь у навчально-тренувальних зборах тощо.

ЖИТОМИРЩИНА. Тут під час канікул особливою популярністю серед школярів користуються туристичні поїздки до Музею Лесі Українки в Новограді-Волинському, Музею космонавтики в Житомирі, Музею самоцвітів у Володарськ-Волинському, а також туристичні об'єкти в Києві, Львові, Кам'янці-Подільському.

Не менш гаряча пора у шанувальників науково-технічної творчості, адже саме у дні весняних канікул відбудеться близько десятка фіналів різноманітних обласних конкурсів - від змагань шкільних екологічних агітколективів до визначення кращих авіамоделістів, фотографів, майстрів трасових перегонів автомоделей.

РІВНЕНЩИНА. У перший день канікул в Рівному стартувала Всеукраїнська олімпіада з правознавства, тож вундеркінди, в тому числі й рівненські, мають гарну нагоду вкотре потренувати мізки. Понад 30 юних рівнян представлятимуть область у всеукраїнських турнірах з різних предметів у багатьох містах України. Інші школярі можуть разом із батьками провести час у центрах дозвілля, створених в 21 навчальному закладі (тут безкоштовно можна потренувати м'язи), хтось у підліткових клубах за інтересами, мережа яких, попри нелегкі для бюджету часи, теж збережена.

ХАРКІВЩИНА. У Харкові школярі відпочиватимуть на тиждень пізніше - з 28 березня по 4 квітня. Про це повідомила директор департаменту освіти Харківської міськради Ольга Деменко. "Узимку цього року міській владі з труднощами вдалося утриматись від карантину по місту, - говорить чиновниця. - І хоч діти проходили медичні огляди, все одно хворіли і пропустили багато матеріалу. Крім того, близько трьох тижнів трималася температура -20 градусів, і ми не заперечували, щоб діти 1-6 класів не ходили до школи". Відтак учні не повністю вкладаються у програму третьої чверті.

МИКОЛАЇВЩИНА. У Миколаєві вирішили дещо зекономити на канікулах. Як повідомили в обласному управлінні освіти та науки, у навчальних закладах області діти відпочивають з 21 березня. Лише в школах Миколаєва та Врадіївського району вирішено продовжити навчання ще на тиждень - через завершення опалювального сезону. Місцева влада вирішила, що було б нерозумним цілий тиждень тримати опалювальні приміщення без дітей (до речі, на опаленні шкільних приміщень збираються економити й у Сумах).

Натомість під час канікул дітям пропонують відвідати заходи, присвячені визволенню міста і області від німецько-фашистських загарбників, а також музеї та будинки творчості. Працівники Центральної бібліотеки запрошують дітей на численні акції, сподіваючись зацікавити учнів і відволікти їх від просиджування в інтернет-клубах.

***

До речі, щорічно під час весняних канікул у бібліотеках діти мають нагоду взяти участь у Всеукраїнському тижні дитячого читання. В його рамках відбудеться багато цікавих заходів по всій Україні.

І наостанок, у регіонах, де місцева влада збирається зекономити на теплі, переносячи чи продовжуючи канікули, батьки учнів турбуються про здоров'я своїх дітей - щоб їм потім не довелося щодня відсиджувати по 7-8 уроків та навчатися по суботах, наздоганяючи шкільну програму. Та й потрапити з теплих домівок у шкільні приміщення, які встигнуть охолонути, - теж випробування для дитячих організмів. І це ще не все. Прикро, що економія інколи переходить межі: як повідомляє УНІАН, учителів Брусилівського району Житомирської області примушують брати відпустки за свій рахунок терміном на 10 днів.

Над матеріалом працювали
Інна КОВАЛІВ, Віктор ШПАК, Інна ОМЕЛЯНЧУК,
Світлана ГАЛАУР, Ольга ПОНОМАРЬОВА
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua