"Дереворити, які уміють говорити"

Владислав КИРЕЙ
16 серпня 2012

ТВОРЧА МАЙСТЕРНЯ

Унікальний метод різьблення по дереву застосовує художник із Чорнобаївського району
Ярослав Гладкий

Працюючи в техніці деревориту, яка полягає у виконанні малюнка на дошці з розпиляного впоперек дерева, у вибиранні тла навколо малюнка та покритті фарбою виступаючих частин, майстер застосовує плоске різьблення в позитиві. Його техніка, кажуть мистецтвознавці, унікальна. Різьблення подвійних і потрійних перетинів, які виконати на дереві майже неможливо, йому вдаються якнайкраще. Працює власноруч виготовленими інструментами.

Як розповів Ярослав Гладкий, він починає, як і всі гравери, з чорного квадрата. А потім, якщо порівняти з тим, як робили раніше, робить навпаки. Так  з’являються на чорному тлі світлі штрихи, з яких і оживає задуманий образ. Досвід у цього майстра неабиякий: різьбленням займається 30 років. А тому різець у його чутливих руках витворяє дива.

Що довше розглядаєш його картину, то більше відкриваєш для себе. Фото репродукція автора

Він ніби сам знає, коли заглибитися, а коли ледь торкнутися поверхні. І якось непомітно народжується задуманий художником сюжет. Залежно від освітлення здійснюється гра відтінків, посилюється об’ємність. Чорно-білі картини від того здаються кольоровими, а обличчя — живими.

Оглянувши експозицію творів Гладкого в Черкаському художньому музеї, запитую старшого наукового працівника музею Тамару Бондаренко: що здивувало її в творчості майстра?

— Перш за все — унікальність його техніки та філігранність, з якою працює майстер. Дивує і широкий образний світ митця. Це — міфологічні, релігійні теми, а також портрети наших сучасників. І кожен твір — то цілий світ, від якого важко відірватися, бо вражає якимось особливим баченням. Нерідко здається, що от-от його герої почнуть говорити, рухатися..

Народився Ярослав Гладкий на Львівщині, походить із роду малярів. Прадід Теодозій Гладкий розписував церкви на Львівщині та Прикарпатті. Його малювання дійшло до нашого часу. Колись у Києві в музеї Т. Г. Шевченка Ярослав побачив офорти великого Кобзаря і загорівся бажанням відтворити шедеври світового мистецтва на дереві. З того часу і вдосконалює, шліфує та поглиблює свою майстерність. Спершу, за прикладом давніх різьбярів, він захопився копіюванням живопису Рубенса і Рафаеля, графіки

Г. Доре, а потім поступово вийшов на свій шлях, знайшов свої теми й образи, якими, як він каже, хоче розбудити душі людей.

Роботи Гладкого вже побували на 15 персональних виставках. Кажуть, за ними полюють багатії та можновладці. Однак свої картини майстер не продає. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua