"Держава фінансуватиме вітчизняні інновації"

Вікторія ВЛАСЕНКО
12 липня 2019

Ці кошти спрямовуватимуть на підтримку стартапів, на реалізацію яких необхідно 25—75 тисяч доларів протягом 24 місяців. Про це під час урочистої церемонії презентації фонду, яка відбулася в столичному інноваційному парку UNIT.City, розповів Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. На його думку, бюджет вітчизняного інноваційного фонду в майбутньому може сягнути 4 мільярдів гривень.

Рішення про створення фонду розвитку інновацій уряд ухвалив у листопаді 2018 року. Він має забезпечувати стимулювання інноваційної діяльності, надавати фінансову підтримку інноваційним компаніям і проєктам, комерціалізовувати результати науково-технічних розробок, виводити на ринок нові товари і послуги, а також сприяти пошуку та залученню інвестицій у такі проєкти.

В уряді фонд називають головним інструментом підтримки нових бізнес-ідей, які народжуються у сегменті малого підприємництва та в окремих фізичних осіб, котрі займаються підприємницькою діяльністю.

Спочатку фонд надаватиме кошти для фінансування конкретних проєктів на грантовій основі. Їх підбиратиме спеціальна конкурсна комісія, а роботу фонду координуватиме наглядова рада. До її складу увійшли сім чоловік, серед яких заступник міністра фінансів Юрій Гелетій. І хоча фонд розпоряджатиметься державними коштами, уряд, зокрема Міністерство фінансів, не втручатиметься в його роботу.

«Моя філософія полягає в тому, щоб для ведення бізнесу не було потрібно безпосередніх контактів з чиновниками. Все має робитися дистанційно», — пояснив Володимир Гройсман. За його словами, на сьогодні в Україні впроваджено 120 електронних послуг, а «до кінця року їх може бути вже 180». «Буквально нещодавно ми запустили таку опцію, як реєстрація товариств з обмеженою відповідальністю (ТОВ) в електронному варіанті — без надання довідок, спілкування з чиновниками», — повідомив Прем’єр.

За його словами, уряд поступово «підійшов до запуску Українського фонду стартапів, який стане якісним інструментом» інвестування стартапів і впровадження їх у реальний сектор економіки. Досі в Україні таких інструментів не було. Прем’єр розповів, що ідея створення публічного механізму з підтримки вітчизняних стартапів народилася в уряді після спілкування з представниками бізнесу та ІТ-сектору. «Для нас було особливо важливо, що ми це зробили прозоро й ефективно, аби не створити чергову державну установу, яка допомагатиме тільки обраним», — завважив Володимир Гройсман, наголосивши, що фонд — це інструмент, який дасть Україні можливість стати сильною.

За словами міністра фінансів Оксани Маркарової, яка також взяла участь у презентації, фонд уможливить впровадження інновацій в українську економіку. «Чим більше інновацій, тим ліпше перебудовується економіка, підвищується продуктивність, зростають обсяги експорту й інвестицій», — переконана міністр. Вона зазначила, що «інноваційна система в Україні стрімко розвивається», і фонд фінансуватиме ті проєкти, які з високою часткою ймовірності можуть стати комерційно успішними.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua