"Десант виконав завдання"

Олена ІВАШКО
28 квiтня 2015

Відбулися вони на загальновійськовому полігоні Сухопутних військ ЗСУ «Широкий Лан». Це наймасштабніші навчання високомобільних десантних військ за останні 15 років.

Мета тактичних навчань — досягнення розуміння єдиного процесу планування та ведення бойових дій, враховуючи досвід АТО. У відпрацюванні завдань взяли участь підрозділи 79-ї, 95-ї та 25-ї окремих повітряно-десантних бригад, майже 400 одиниць бронетанкової та автомобільної техніки.

Вояки відпрацьовували знищення об’єктів противника, поповнення боєприпасів та матеріально-технічних засобів, доставлених літаками військово-транспортної авіації, а також порятунок екіпажу в умовах бойових дій. А повітряний десант — захоплення мосту через річку Березань та знищення підрозділів незаконних збройних формувань, що обороняють переправу, захоплення плацдарму на другому березі річки.

У вирішальний день навчань на полігон прибув Президент Петро Порошенко. Протягом трьох годин він спостерігав за ходом навчань з різних позицій та залишився цілком задоволений діями військових.

«Лише за один рік Збройні сили фактично відновилися, — зазначив у розмові з журналістами Президент. — Ми готуємося до оборони своєї країни. На нашій території зараз перебуває агресор, ворог, і ми маємо зробити все можливе на своїй ділянці, щоб забезпечити ефективний захист».

На запитання, чи може таке посилення української армії давати надію на визволення Донбасу вже найближчим часом, Президент відповів: «Дуже сподіваюся, що незабаром будемо бачити українські території визволеними, але ще раз наголошую: Україна неухильно виконує мінські домовленості, тому в наступ українські ЗСУ першими не підуть».

Відповів Президент і на запитання, що має велике значення для Миколаєва та області стосовно перспектив аеропорту «Миколаїв». Нині це комунальне підприємство у складному стані, працівники не отримують зарплату, а обласна влада ініціювала передати аеропорт у державну власність. «Якщо обласна влада звернеться до уряду з такою пропозицією, не думаю, що Кабінет Міністрів зволікатиме з вирішенням цього питання», — відповів Президент.

У Миколаєві Петро Порошенко зустрівся з ветеранами Другої світової війни, учасниками АТО та активістами-волонтерами. Глава держави зазначив, що Миколаїв став надійним форпостом України на півдні: «Навіть не віриться, що рік тому тут ще намагалися посіяти насіння «Русской весни». Не вийшло: грунт є українським».

Україна для свого захисту та оборони створює сильну та професійно підготовлену армію. Він відзначив героїзм та мужність офіцерів і солдатів 79-ї Миколаївської окремої аеромобільної бригади, морських піхотинців, «морських котиків» із

73-го морського центру спеціальних операцій з Очакова, батальйону спеціального призначення «Миколаїв», 19-го батальйону територіальної оборони, військових льотчиків, Нацгвардії.

За особисту мужність, героїзм та високий професіоналізм підполковника Максима Вікторовича Миргородського нагороджено орденом Богдана Хмельницького І ступеня. Тож він став першим із учасників АТО повним кавалером цього ордена.

Президент також удостоїв нагородами ветеранів Миколаївщини, учасників бойових дій під час Другої світової війни. «Не виграли б цієї війни без українців! Тут нема про що навіть сперечатися! Факт залишається фактом: внесок українців у перемогу над нацизмом — величезний. Не було б без нас Перемоги!»

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua