"А Дід Мороз виявився справжнім!"

Павло КУЩ
31 грудня 2013

Попри те, що наш кіт боїться Діда Мороза навіть більше, ніж увімкненого пилососа, вирішили запросити цей ходячий (не завжди рівно) символ Новорічних свят і цього разу. Врахувавши гіркі уроки минулих відвідин, я попередньо ретельно підготував ймовірне «поле бою». Насамперед виніс із передпокою нове дзеркало (старе розгепав тип у червоному кожусі з носом такого самого кольору). Потім демонтував зі стелі світильник, бо минулого разу дідуган небезпечно розмахував своїм посохом. А ще від гріха подалі зняв килимову доріжку, аби гість потім не нарікав, що перечепився через неї. Само собою, котяру, який з переляку міг гасати квартирою, немов навіжений, вирішив тимчасово евакуювати до сусідів.

Із приготуваннями впорався вчасно, бо у двері подзвонили, й на порозі з’явилося троє персонажів — Дід Мороз, Снігуронька і ще один рудоволосий суб’єкт. Оскільки ми замовляли тільки перших двох, на третього я спершу навіть не звернув уваги. Мене найдужче вразив Дід Мороз. Невже не справжній? Адже за стінку не тримається і довкола нього катма запаху від гостинності попередніх господарів. Бач, шапка не задом наперед, всі гудзики і навіть вуса на місці. Та й привітання для дитини прибулий виголосив досить виразно, упевнено, не збиваючись і не затинаючись. І найголовніше — не випустив з рук подарунок.

Що за диво? Може, цих казкових персонажів на час новорічних свят вирішили закодувати? Ніби ні, бо Дід притупнув валянками і підморгнув: мовляв, я свою справу чесно зробив, а тепер час діяти традиційно хлібосольним у цій ситуації господарям. Дію. І знову дивуюся: він без вагань бере запропоновану чарку, дякує, підносить до бороди і… спритно передає її через плече типу, який тільки цього й чекав. Молодик хвацько перехилив спиртне і повернув порожню склянку.

Нічого собі! Поки я роздумував, отой за спиною Діда Мороза, закусивши, ледь чутно промимрив: «Похторити…» Я теж не відмовив собі в бажанні замовити цей номер «на біс»: швиденько налив спиртне — ці двоє знову діяли, немов єдиний злагоджений механізм. Не було збою і під час традиційного: «На коня!»

Коли вийшов проводжати гостей, у дідугана заскимлив мобільний, і він трохи затримався в коридорі. І перегодя таки вгамував мою цікавість.

— Сьогодні це вже третій, — показав на рудого суб’єкта, якого Снігуронька обережно повела до ліфта. — Та нічого, зараз на зміну приїде ще один.

— А що, це фірма здогадалася забезпечувати вас дублерами?

— Ще чого… Отакими хлопчиками для пиття ми з приятелями по цьому «бізнесу» вирішили підстрахуватися з власної ініціативи. Бо щоб пережити всі оці корпоративні вечірки чи сімейні застілля, одній людині здоров’я не вистачить. Перевірено на собі… Адже наших людей знаєте: якщо відмовишся від чарки, або образяться, або з квартири не випустять, або силоміць змусять випити. А потім, буває, Діда Мороза доводиться везти у вантажному таксі… Зате тепер порядок: попрохав кількох знайомих допомогти — і вони не відмовилися. Щоправда, невідомо: пристануть вони після отриманих «виробничих травм» на цю пропозицію ще й наступного року?

— А як з отими «хлопцями для пиття» розраховуєтеся?

Співрозмовник аж обурився.

— Що? Це вони мені винні за безкоштовну випивку й закуску.

— А сам Дід Мороз при виконанні тепер ні краплі?

— Ну, хіба тільки символічно і щоб не розчаровувати господарів, яким для втіхи кортить напоїти нашого брата. А ще — щоб зігрітися. До речі, я зараз би не відмовився.

Зрадівши, що побачу нарешті справжнього Діда Мороза, я залюбки склав йому компанію. Бо якщо так і далі піде, то хтозна, чи доведеться ще колись випити з колоритним персонажем?

Іще така деталь. «Хлопчика для пиття» хитрі дідугани водять із собою як персонаж «Новий рік». Але на куртці того, котрий побував у нашій квартирі, значилися цифри «2013».

— Нічого ми не помилися! — заперечив Дід Мороз. — Це наш креативний хід, бо як зустрінеш Новий рік, так і проведеш. А ви хотіли б мати такий рік?

Я згадав посоловілі очі дублера і його невпевнену ходу й заперечливо похитав головою.

— Тоді це окремий тост, — усміхнувся гість.

Ну хіба йому, справжньому зі справжніх, відмовиш? 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua