"Динаміка товарообігу задовольняє президентів"

28 квiтня 2017

Після вшанування пам’яті Чорнобильської трагедії президенти України та Білорусі перетнули державний кордон, провівши вже на гостинній білоруській землі плідні переговори щодо широкого спектра двосторонньої співпраці.   

В економічному блоці країни вийшли на непогані  результати. «Динаміка торішнього зростання товарообігу свідчить про істотне поліпшення економічної ситуації в Україні. А динаміка перших двох місяців цього року ще оптимістичніша», — зазначив Петро Порошенко під час спільної з Президентом Білорусі заяви для ЗМІ.

Позитивний ефект особливо видно в галузі машинобудування. Президенти дадуть доручення розробити й підписати угоду про відновлення виробничої кооперації між підприємствами країн. Зокрема це стосується сільськогосподарського машинобудування, автомобілебудування, енергетичного машинобудування, з підвищенням ступеня локалізації продукції машинобудування, яку постачають на український ринок, повідомив Петро Порошенко.

Молитва за мир має бути обов’язково почута… Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Білоруси відчули користь і від нашої децентралізації. Адже вперше за багато років у територіальних громад з’являються можливості закуповувати комунальну техніку, тролейбуси тощо. Поки що домовлено про розширення ринків двох країн для товарів та послуг з України та Білорусі. У нас чекають на білоруські підприємства для участі в тендерах з будівництва доріг, а українських будівельників — на тендерах у Білорусі.

Нині вона посідає 4-те місце серед торговельних партнерів України, а Україна — 2-ге у Білорусі. В Україні працює кілька білоруських підприємств, які спільно з українцями випускають продукцію машинобудування.

«Ми розширюватимемо перелік товарів, які спільно вироблятимуть як в Білорусі, так і в Україні», — наголосив Олександр Лукашенко. Ідеться про виробничу кооперацію в аграрній, машинобудівній, промисловій, логістичній галузях. Тому заплановано провести засідання кількох робочих груп із секторальної співпраці.

Петро Порошенко й Олександр Лукашенко домовилися про взаємодію в енергетичній безпеці, збільшенні присутності Білорусі на ринку нафтопродуктів України. Україна розгляне й можливості експорту електроенергії, повідомляє департамент прес-служби АП.

За словами Петра Порошенка, невдовзі, у 2019 році, Білорусь відкриє перші атомні електростанції. Тому відбувся важливий діалог щодо безпеки ядерних об’єктів, можливої співпраці в експлуатації, будівництві, поводженні з ядерними відходами. Олександр Лукашенко зазначив, що його країна й надалі буде разом з Україною, привертаючи увагу світової спільноти до подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Загалом порядок денний українсько-білоруської співпраці надзвичайно широкий. Петро Порошенко запросив білоруського колегу відвідати Україну влітку з візитом, на що Олександр Лукашенко відреагував цілковитою згодою.

Петро Порошенко і Олександр Лукашенко відвідали Свято-Михайлівську церкву, де помолились за мир та благоденство українського та білоруського народів.

Єпископ Турівський і Мозирський Леонід, який зустрічав глав держав біля храму, подарував президентам ікони «Тайна вечеря» як символ єдності та злагоди християн. А Петро Порошенко віддячив єпископу іконою «Чорнобильський Спас», нагадавши про події 31-ї давності. Він зазначив, що тоді багато в чому й завдяки милості Божій вдалося подолати наслідки Чорнобильської катастрофи. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua