"Директорка, художня керівниця, головна диригентка Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталія ПЕТІЙ-ПОТАПЧУК: «Своїми виступами доносимо правду про Україну»"

2 вересня 2022

 Заслужений академічний Закарпатський народний хор із 2014 року в День Незалежності зустрічає схід сонця молитвою за Україну. Тоді на берегах Ужа збираються сотні прихильників. Цього року не зрадили традиції. Це свідчення патріотичної позиції, бажання доносити до земляків-закарпатців, усіх шанувальників в Україні й за кордоном правду про рідну країну.

Кореспондент «УК» зустрівся з директоркою і художньою керівницею, головною диригенткою цього професійного колективу Наталією ПЕТІЙ-ПОТАПЧУК.

«До Дня Незалежності ми підготували окрему програму, — розповідала пані Наталія. — Виконували Державний гімн, патріотичні пісні, духовні твори. А вже через день поїхали в Хорватію, щоб продовжити місію — співати про Україну, поширювати у світі знання про неї.

— Того ранку в західних регіонах України було оголошено повітряну тривогу.

— Дуже хвилювалися, що ранкова пісенна молитва разом з ужгородцями може не відбутися. Думали над тим, щоб навіть попри повітряну загрозу прийти на площу до велетенського флагштока і самим, без глядачів, проспівати світанкову молитву. Але тривожні очікування не справдилися (тривога розпочалася трохи пізніше), і нам вдалося виконати всю програму. Поряд із пісенними творами читали й поезії: Тараса Шевченка «Розрита могила», вірші нашої співачки Яни Садварій. Дуже приємно, що прийшли в той дуже ранній час, аби підтримати нас своєю екуменічною молитвою, священники багатьох конфесій, представлених на Закарпатті.

Артисти хору під час світанкової молитви за Україну в День Незалежності. Фото з офіційної сторінки хору у фейсбуц

— Хор відзняв і кліп, присвячений Незалежності. Він широко розійшовся в соціальних мережах.

— Так, кліп створено за твором «Свята Україна», автори Ігор Білик (музика) і Лариса Бегун (слова). Здавалося б, що кліп не зовсім підходить для хорового виконання. Однак до втілення цього задуму ми підійшли з іншого боку, а саме поєднуючи у відеоматеріалі сучасність із традицією. І це нам вдалося, про що свідчать дуже багато відгуків, поширень в інтернеті. Під час зйомок використали карпатські пейзажі — мальовничі й водночас величні, як сама наша країна. Молодим складом виїздили на гірські перевали, до місць витоків річок тощо. А щоб не віддалятися від сучасності, в одязі вишиванки поєднали із джинсами.

— Під час російсько-української війни хор часто виступає за кордоном.

— Це, так би мовити, місія культурної дипломатії. З нею ще навесні, невдовзі після початку агресії рф проти України, відвідали Австрію, Італію, Німеччину, Словаччину. Побували в містах Грац, Мілан, Мюнхен, Банська Бистриця. Це були не просто концерти, а своєрідне представлення України: дякували тим державам, які підтримали нашу країну під час війни. Нас супроводжували представниці жіночого волонтерського руху: депутат обласної ради Наталія Штефуца, директор кризового центру Олександра Мельничук, переселенки зі сходу України, які постраждали внаслідок бомбардувань.

— Які подальші плани колективу?

— Підготували програму, в якій бере участь жіночий склад і чоловіки, на котрих обмеження щодо виїзду за кордон не поширюється. До пісенних композицій доєднали танці, оркестрове виконання. І надалі братимемо участь у фестивалях, на які нас часто запрошують в Україні й за кордоном.

— Щойно повернулися з одного з них. Розкажіть про це.

— У хорватському місті Липовляни фестивалили на «Липовлянських зустрічах». До речі, вже втретє. Там були міністри хорватського уряду, представник президента. Ми взяли участь у великому богослужінні за Україну. За кожним словом, за діями хорватів відчувалася симпатія до нашої країни, підтримка.

Ще раніше побували на іншому фестивалі в Хорватії — «Джаківські візерунки». На ньому були присутні прем’єр-міністр країни Андрей Пленкович, Посол України Василь Кирилич. У Словаччині брали участь у її найбільшому фестивалі «Яношикові дні».

— Очевидно, після таких поїздок накопичується втома. Як її долаєте?

— Кордони відбирають дуже багато часу і сил. Буває, що чекаємо на перетин і по десять годин. Дуже хочеться, щоб ці процедури були коротшими, але не від нас усе залежить. А долаємо як? Складно. Одразу після повернення з Хорватії артистам було надано кількаденний відпочинок, та не вийшло. Бо керівництво області попрохало виконати гімн Австрії під час офіційної зустрічі з делегацією цієї країни. До речі, у нашому репертуарі вже є гімни більшості країн Євросоюзу.

— Ви керуєте хором упродовж 16 років. За цей час колектив отримав звання академічного. А вже відомо, що, можливо, комунальний заклад культури «Заслужений академічний Закарпатський народний хор» отримає почесне звання національного. За таку пропозицію депутати ВРУ проголосували торік 5 листопада. Поки що це їхнє рішення не втілено в життя, можливо, через війну.

— Хай там як, а ми й надалі нестимемо хорове мистецтво глядачам в Україні й за кордоном і правду про нашу країну. Щоб світ дізнавався про таланти, високий культурний, духовний розвиток нашого народу, його прагнення до свободи.

Василь БЕДЗІР,
«Урядовий кур’єр»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua