"Дискусія корисна і пацієнтам, і лікарям"

12 листопада 2011

МЕДИЦИНА 

Населення досі мало обізнане з перетвореннями в галузі охорони здоров’я

Стан медичної сфери і хід її реформування представники галузевих громадських організацій обговорили під час зустрічі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим.

«Уряд приділяє значну увагу медицині. І це відбивається не тільки у збільшенні фінансування, а й у реалізації серйозних проектів, які передбачають створення в кожній області сучасних лікувально-діагностичних закладів», — одразу ж наголосив очільник Кабміну.

Завдяки зусиллям влади вдалося розв’язати безліч нагальних проблем. Але, звичайно ж, далеко не всі. Наприклад, у жовтні 2010 року було відкрито Центр ядерної медицини у Києві. «На превеликий жаль, досі він не запрацював у тому обсязі, в якому ми планували: тобто позитронно-емісійний томограф поки що виконує тільки діагностичну функцію, а не лікувальну, — підкреслив Микола Азаров, додавши, що 15 грудня поточного року ця установка запрацює на повну потужність. — Таке обладнання є далеко не в кожній країні. Але виявилося, що зокрема наші медики до цього не готові».

Прем’єр нагадав і про резонанс із забезпеченням лікарень потрібними медикаментами: «Уряду довелося в незвичний для себе спосіб приймати рішення про закупівлю цих препаратів через резервний фонд і Міністерство надзвичайних ситуацій». Крім того, Кабмін неодноразово заявляв про готовність всебічно підтримувати ініціативи міністерства про зняття всіх питань із забезпечення лікарень необхідними ліками: «Кабінет Міністрів підтримає будь-яке рішення щодо забезпечення медустанов ліками. Якщо треба внести зміни до закону,  внесемо. Якщо треба прийняти спеціальну постанову уряду — приймемо. Треба виділити грошей — виділимо».

Україна повинна розвивати фармацевтичну промисловість і власними силами виробляти все, що нам потрібно, категорично переконаний Прем’єр. Сторони зазначили необхідність посилення інформування населення про реформи в медичній галузі. Бо населення мало обізнане з намірами влади, оскільки не було проведено жвавої публічної дискусії щодо галузевих реформ, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.     

Микола Азаров висловив цікаву ідею про створення сучасного медико-біологічного центру, за взірець якого буде взято аналогічний центр Куби. Вартість такого центру становить 300 млн доларів. «Кубинці готові нам передати всі технології, ліцензії, обладнання, навчити наших спеціалістів», — розповів Микола Азаров, спрогнозувавши, що такий заклад можна здати в експлуатацію за два роки.

За результатами цієї зустрічі буде дано відповідні доручення. Учасники також вирішили, що подібні зустрічі проводитимуться принаймні раз на квартал. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua