"Диспропорцію доходів визнано національною проблемою"

14 сiчня 2012

МЕТА

Профспілки готові допомогти уряду справедливо перерозподіляти  національні багатства

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»

Уряд підтримає ініціативу профспілок оголосити 2012 рік роком соціальної справедливості. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з головою Федерації профспілок України Юрієм Куликом.

«Кабмін серйозно працює над проблемою надмірного розриву і дуже сильного розшарування доходів населення, особливо за останні 20 років. Неуважне ставлення до цієї проблеми призвело до зростання соціального невдоволення. Люди не розуміють, як можуть так серйозно — у десятки разів — відрізнятися доходи громадян, — продовжив свою думку Микола Азаров. — І тому уряд приймає спеціальні рішення щодо вирівнювання доходів, їх зростання, і ми розраховуємо на допомогу профспілок, яка дасть змогу більш справедливо перерозподіляти національні багатства через різні форми заохочення та стимулювання. Ми повинні в найближчі п’ять років значно скоротити цей розрив».

Він також підкреслив, що уряд перебуває у постійному діалозі з профспілками. Зокрема на кожному засіданні Кабміну присутній заступник голови ФПУ. При ухваленні важливих рішень, пов’язаних з оплатою праці, захистом прав працівників, охороною праці тощо, завжди враховується думка профспілок. Уряд готовий і в подальшому продовжувати таку конструктивну співпрацю, наголосив Прем’єр-міністр.

У свою чергу Юрій Кулик зазначив, що часом позиції профспілок і уряду природно відрізняються, але сторони намагаються вирішувати всі питання шляхом компромісу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Крім того, голова ФПУ запропонував уряду запровадити в лютому відзначення Дня соціальної справедливості: «Я переконаний, що профспілки будуть надійними партнерами уряду в забезпеченні соціальної справедливості».

До речі, на першому в цьому році засіданні Кабінету Міністрів його очільник уперше за історію України публічно назвав надмірну диспропорцію доходів національною проблемою і запропонував виробити систему дій для ліквідації такої диспропорції. За словами Миколи Азарова, з цією метою упродовж 2012 року, зокрема, посадові оклади працівників бюджетної сфери підвищуватимуться шість разів поспіль, за рік вони повинні зрости на 19%.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua