"Для абітурієнтів з окупованих територій відкрили освітні центри"

5 червня 2019

У всій Україні розпочали роботу освітні центри «Крим — Україна» й «Донбас — Україна», через які жителі тимчасово окупованих територій можуть вступити в українські виші та заклади професійної освіти за спрощеною процедурою — без зовнішнього незалежного оцінювання, українського паспорта й атестата. Вступна кампанія триватиме до 27 вересня, але щоб претендувати на бюджетні місця, вступникам потрібно подати документи до визначеної дати.

Для вступу на бюджет на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування) абітурієнтам із Криму та Севастополя слід подати документи до 19 липня, вступникам з Донбасу — до 22 липня. Вступ на бюджет на молодшого спеціаліста на базі 11 класів: для всіх абітурієнтів прийом документів — до 29 липня. Вступ на бюджет на молодшого спеціаліста на базі 9 класів: для всіх абітурієнтів — до 13 липня.

Докладніше про вступні іспити та зарахування відповідних абітурієнтів можна дізнатися на сайті Міністерства освіти і науки.

Навіть якщо вступники з непідконтрольних територій не встигнуть подати документи до цього часу, вони можуть до 26 вересня вступити на контракт і одразу після зарахування написати заяву про переведення на бюджет. У попередні роки більшість вступників із Криму й Донбасу скористалася цією процедурою та отримала місця держзамовлення, повідомляє пресслужба МОН.

Абітурієнтів із цих регіонів країни щороку більшає. Фото з сайту zik.ua

Держава зацікавлена

Центри «Крим — Україна» відкрилися на базі 35 закладів вищої освіти у восьми регіонах: Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Херсонській, Харківській, Львівській, Дніпропетровській областях та місті Києві. Центри «Донбас — Україна» діють на базі понад 40 вишів, переміщених із зони ООС або розташованих на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Це міста Київ, Бахмут, Вінниця, Дніпро, Краматорськ, Кремінна, Кривий Ріг, Костянтинівка, Покровськ, Лиман, Лисичанськ, Маріуполь, Рубіжне, Сєверодонецьк, Старобільськ, Слов’янськ, Торецьк. Докладний перелік центрів з адресами та іншою контактною інформацією розміщено на сайті міністерства в розділі «Жителям Донбасу і Криму».

«Освітні центри працюють в Україні з 2016 року. За цей час кількість студентів, які скористалися процедурою спрощеного вступу, істотно зросла. Важливо, що, вступивши через освітній центр, жителі Донбасу та Криму зможуть отримати диплом, який визнаватимуть в Україні й світі. Ми зацікавлені в тому, щоб найбільше вступників із Криму й Донбасу навчалися в українських вишах та закладах профтехосвіти. Тому робимо все можливе, щоб спростити умови для вступу таких абітурієнтів», — наголосив під час пресконференції заступник міністра освіти і науки Юрій Рашкевич.

Для спрощеного вступу потрібно: звернутися до освітнього центру; подати заяву й заповнити освітню декларацію; скласти три вступні іспити — українську мову, історію України та профільний предмет (або творчий конкурс); отримати у школі, закріпленій за освітнім центром, тимчасову довідку, яку протягом трьох місяців треба замінити на документ про освіту державного зразка.

«Через освітні центри можна вступити без підсумків ЗНО, українського паспорта й атестата. Однак якщо вступник має український атестат чи складав ЗНО, але з певних причин хоче скористатися спрощеною процедурою вступу, то він може звернутися до центрів з підсумками ЗНО та українським атестатом», — зазначила начальник головного управління вищої освіти МОН Світлана Кретович. Вона підкреслила, що, оскільки безпека таких вступників залишається пріоритетом, у наказах про зарахування їхні прізвища обов’язково шифрують. І виші завжди намагаються створити для таких вступників максимально комфортні умови й за потреби забезпечують гуртожитками.

Для отримання інформації про роботу освітніх центрів і процедуру зарахування на бюджет кожен вступник може звернутися на «гарячу лінію» Фонду «Відкрита політика».

«За 4 роки роботи на «гарячу лінію» надійшло понад 26 тисяч дзвінків. З них майже 4 тисячі — від вступників з Донецької та Луганської областей, а також понад 1,5 тисячі — з окупованого Криму. У травні порівняно з минулим роком кількість дзвінків зросла на третину. Тобто система спрощеного вступу затребувана серед вступників, і про неї дізнаються дедалі більше жителів Донбасу та Криму», — каже голова Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова.

Номери «гарячих ліній» Фонду «Відкрита політика»: 0-800-504-425 (безкоштовно), +38-068-951-25-13, +38-050-550-54-11 — Viber, Telegram, WhatsApp. Skype: Dostupna Osvita UA.

Номер «гарячої лінії» Міністерства освіти і науки (працюватиме з 23.06.2019 р. до 09.08.2019 р.): (044) 287-89-29.

Моніторинг працевлаштування

МОН повідомляє, що разом з Пенсійним фондом працюватиме над створенням системи моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої та професійної освіти.

«Система дасть змогу відстежувати успішність подальшого кар’єрного зростання випускників у закладі, який вони закінчили, аналізувати перспективи, що надає університет чи професійно-технічний заклад вступникам і роботодавцям. А міністерству це дасть більше важливих даних про якість освіти й можливості, які надають заклади, для коригування освітньої політики. Для Єдиної державної електронної бази з питань освіти та Реєстру застрахованих осіб, який адмініструє Пенсійний фонд, потрібні й законодавчі зміни. Їх уже розроблено, попереду погодження й ухвалення у Верховній Раді», — цитує слова міністра освіти і науки Лілії Гриневич пресслужба міністерства.

Наталя  ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua