"До особливого розпорядження"

Олександр КРЮЧКОВ
13 жовтня 2020

Пам’ятаю, після закінчення школи не вступив із першого разу на факультет журналістики до Київського університету. Тоді вирішив, що попрацюю до армії (а що служитиму, не сумнівався) на військовому заводі. Бо в наш час вважали, що здоровий хлопець повинен пройти строкову. Але коли розпочався призов і мої однолітки вже гуляли вечірки, повістка мені не надходила.

Не витримав і поїхав у район. Але у військкоматі сказали, що маю бронь, бо працюю на режимному підприємстві.

«Хочеш служити — принеси дозвіл з військово-облікового столу заводу», — порадив капітан, прізвища якого вже не пам’ятаю.

Одне слово, призватися до війська встиг (на роботі сказав: якщо не відпустите, то звільните за прогули), але не потрапив у десантні війська, про які мріяв. Чесно відслужив два роки в інженерно-саперних у Прибалтиці, про що ніскільки не жалкую.

Фото з сайту mil.in.ua

Підняті за тривогою

Згадав про армію не випадково: до Дня захисника України отримав завдання від редакції підготувати матеріал про один із підрозділів ЗСУ, які несуть службу в зоні АТО/ООС. Пощастило вже на початку відрядження: начальник відділу морально-психологічного забезпечення штабу командування операціями Об’єднаних сил полковник Григорій Токарєв запропонував познайомитися з одним із підрозділів 25-ї окремої повітрянодесантної бригади, яка має прописку у Дніпропетровській області, але виконує бойове завдання нині в зоні ООС.

До речі, бійці бригади брали активну участь фактично в усіх боях під час активної фази війни з російськими бойовиками в 2014—2015 роках: щойно сепаратисти за підтримки «російських братів» виступили на Донбасі, підрозділи 25-ї ОПДБр підняли за тривогою. Перший батальйон, наприклад, здійснив марш-кидок у бік російського кордону до Успенки, неподалік міста Амвросіївки. Завдання перед десантниками стояло серйозне: допомогти українським прикордонникам перекрити пункти пропуску, через які до нашої держави прибували бойовики з РФ. А деяких військовослужбовців цього батальйону за наказом командира відправили на блокпости бойовиків як добровольців, щоб ізсередини спостерігати за ситуацією.

Пізніше в бої на Донбасі вступили інші підрозділи 25-ї ОПДБр. Вони ефективно воювали під Слов’янськом, Краматорськом, Лисичанськом, Красним Лиманом, Ямполем, відбивали Дебальцеве та Вуглегірськ, виручали спецназ у Дзержинську, билися за Шахтарськ, брали спільними зусиллями з іншими підрозділами ЗСУ Савур-могилу.

25-та ОПДБр єдина, бійці якої боронили луганський, донецький та краматорський аеропорти. Близько місяця вони утримували плацдарм навколо Макіївки та Єнакієвого, а 2015-го брали участь у боях під Авдіївкою.

25-та ОПДБр — унікальне з’єднання десантних військ: лише ця бригада здатна десантуватися парашутним способом майже в повному складі і з технікою. До війни 2014 року військові підрозділи бригади залучали до виконання міжнародних миротворчих місій під егідою ООН.

Але є в історії десантників і трагічні сторінки. Попри високий професіоналізм та мужність військовослужбовців, бригада зазнала втрат. Найтрагічнішою для неї стала ніч з 13 на 14 червня 2014 року, коли під час заходу на посадку в луганському аеропорту бойовики збили транспортний Іл-76, на борту якого перебувало 40 десантників-дніпрян. Усі вони й екіпаж літака у повному складі загинули. Загалом бригада втратила на фронті загиблими 159 бійців.

На жаль, цей сумний список поповнюється. Зовсім нещодавно, 2 жовтня 2020 року, в місті Дніпрі поховали старшину Артема Бондаренка, який добровільно поповнив ряди ЗСУ пекельного 2014-го. Брав участь у боях за донецький аеропорт, авдіївську промзону, Піски, Станицю Луганську. Але обірвала життя хороброго воїна не ворожа куля, а... страшна пожежа на Луганщині, в ліквідації якої брав участь Артем.

Лейтенант Артем Щока може вважати себе повноцінним десантником: екзамен на маруновий берет він склав успішно. Фото надав автор

Маруновий берет

Звісно ж, у 25-й ОПДБр бережуть пам’ять про загиблих побратимів. І новачки військової частини намагаються служити не гірше за героїв. Лейтенант Артем Щока один з таких. Шість місяців тому молодий офіцер прийшов служити у бригаду після закінчення гуманітарно-лінгвістичного факультету військового інституту імені Тараса Шевченка.

— Моя перша ротація припала на більш-менш спокійний період на фронті, — розповідає Артем. — Як офіцер відділення морально-психологічного забезпечення їжджу позиціями, спілкуюся з військовими (проводжу тестування), намагаючись підтримувати високий моральний дух у підрозділах. Служать в ООС лише контрактники. І той, хто проходить тут першу ротацію, відчуває певні труднощі перехідного періоду від цивільного до армійського життя. І допомогти їм у цьому — моє головне завдання. Стараюся. Надто що відчуваю підтримку військовослужбовців, які мають більший, аніж я, ротаційний стаж. Вони знають, як швидше й не так болісно подолати труднощі початкового етапу армійської служби в умовах війни.

В Артема Щоки теж не все гладко: найважча для нього, як сказав, «відірваність від дому». У Черкасах у молодого офіцера залишилися батьки: мама військова пенсіонерка (20 років відслужила радистом на вузлі зв’язку), а тато приватний підприємець. У сім’ї Артем єдина дитина. І можливо, батькам не дуже сподобався вибір професії сина. Але пов’язати долю з армією Артем вирішив сам.

«Батьки, — сказав, — могли мені лише щось рекомендувати. Заборонити ж служити у війську — ні».

Спілкується з батьками хлопець лише телефоном. Як і з дівчиною, яку, сказав, кохає. Їхня підтримка допомагає молодому офіцерові постійно тримати себе у формі. Це, до речі, підтвердив маруновий берет Десантно-штурмових військ, який Артем Щока отримав у день нашого знайомства.

— Цим дуже пишаюся, — в голосі лейтенанта чути нотки гордості, — бо довго йшов до цього. Маруновий берет — це своєрідна прописка в десантному підрозділі, підтвердження того, що ти став повноправним членом його сім’ї. Його вручають воїнові лише після складання відповідних іспитів: я, як і інші військовослужбовці, спочатку 20 днів та ніч працював у небі (потрібно було здійснити не менш як п’ять стрибків з парашутом), потім випробував себе під час маршу-кидка зі зброєю у повному обмундируванні, подоланні смуги перешкод, стрільбі з автомата.

— Разом з Артемом Щокою маруновий екзамен успішно склали понад 100 осіб, — приєднується до розмови заступник командира 25-ї ОПДБр з морально-психологічного забезпечення підполковник Ігор Огієнко. — Цього року військова частина отримала поповнення — близько 30 молодих офіцерів. Це командири парашутно-десантних, розвідувальних взводів, помічники начальників служб, командири інженерних взводів. Хлопці серйозні, добре підготовлені фізично. Не дивіться, що Артем низького зросту й не кремезний. У таких ситуаціях кажу, що раніше в десант брали лише великих та сильних, нині ж у нас служать маленькі, але хитрі. І такі, як Артем, сьогодні складали присягу десантника.

— Зможете з молодим поповненням, — запитую у пана підполковника, — завтра, якщо надійде наказ, вийти на нові позиції?

— Зробити це зможемо і сьогодні! — в голосі командира чути впевненість. — У нас армія не така вже, як 2014-го. І молоді є з кого брати приклад — маю на увазі українських героїв. Тому хлопцям, які кажуть, що підуть захищати Батьківщину лише тоді, коли їм постукають у двері, пораджу: «Війна постукала в наш український дім 2014 року. Тож потрібно захищати Батьківщину. Не боятися ворога! І обов’язково перемогти!»

Десантники 25-ї ОПДБр брали участь у найважчих боях на Донбасі: під Лисичанськом, Красним Лиманом, Ямполем, Дебальцевим, Вуглегірськом, Дзержинськом, Шахтарськом, Савур-могилою

Порох завжди сухий

Військовослужбовці 25-ї ОПДБр щодня підтверджують, що порох у них сухий і готовий до бою: на змаганнях на найкращий танковий взвод ЗСУ, що відбулися нещодавно на Рівненському військовому полігоні, перемогу в одній з номінацій святкував екіпаж саме повітрянодесантної Дніпропетровської бригади. Під час двобоїв їхній танк вижив і в першому, і в другому бою, а десантники підбили найбільшу кількість танків умовного супротивника.

— Ми підтримуємо мир на Донбасі, — підсумовує зустріч у підрозділі 25-ї ОПДБр начальник відділу морально-психологічного забезпечення штабу командування операціями Об’єднаних сил полковник Григорій Токарєв. — Я на фронті з 2016 року, п’ята ротація, і бачу, як змінюється на краще українська армія. Її оснащення дає змогу військовослужбовцям виконувати ті завдання, які ставить перед ними командування. ЗСУ переходять на стандарти НАТО, і це є в навчальних програмах. Це вселяє віру в перемогу в гібридній війні. Ворог намагається постійно провокувати нас, порушуючи перемир’я. Але ми навчилися і поводитися достойно, і давати добру відсіч.

У мирний період на фронті ЗСУ не лише перебувають у повній бойовій готовності, а й допомагають місцевому населенню відбудовувати зруйновані помешкання, забезпечують його харчами. І так діятимемо до особливого розпорядження.

Достойна відповідь мужнього вояка!



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua