"Доки совість дрімає"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
22 травня 2013

Дбайливі батьки завжди переймаються не лише тим, що їсть, носить їхнє чадо, чим грається, а й у яких умовах грається. Останнє можна легко проконтролювати вдома, чого не скажеш про вулицю. Особливо важко це робити, коли дитячий майданчик у дворі не обгороджений. А такі, на жаль, майже всі. 

Ось і заходять на них не лише маленькі діти, на яких вони і розраховані, а всі, кому заманеться. І якщо гойдалки та гірки виживають після набігів підлітків (у них чомусь постійно виникає бажання щось зламати), а лавки — після посиденьок веселих компаній, то майданчикам неодмінно в прямому значенні цього слова підмочують репутацію чотирилапі друзі людини.

Кому-кому, а собакам однозначно тут не місце. Мічені гірки, гойдалки, лавки, жмути шерсті, наслідки вранішньої та вечірньої прогулянки домашніх улюбленців, ними ж присипані піском, — ось у таких умовах бавилася б малеча, якби мами щоразу не прибирали дитячі майданчики від аж занадто неприємних сюрпризів. 

Бездомними тузиками, яких просто викинули господарі, мала б перейматися місцева влада. Адже стоїть питання про безпеку і здоров’я дітей. А ось за домашніх псів під час їхньої прогулянки повинні повністю відповідати ті, хто їх приручив. По-перше, собака має бути не лише на повідку, а й у наморднику (особливо великі та бійцівські породи). Щоправда, намордники нині непопулярні: очевидно, господарю приємніше кожному пояснювати, що його пес не кусається. Але це не заспокоює. По-друге, тварин слід вигулювати якнайдалі від місць активного відпочинку дітей. Бо малеча бігає не лише по пісочку, а й по травичці, яка росте поблизу майданчика. По-третє, потрібно прибирати за своїм улюбленцем. Хоч я ще жодного разу не бачила, щоб господарі це робили. Нині цей обов’язок у межах дитячого майданчика лягає на плечі тих, хто супроводжує дитину на прогулянці, в інших місцях прибирають двірники.

На жаль, тим, де треба вигулювати собак, перестають перейматися батьки, діти яких виростають, не граються в пісочниці, можуть без підказки мами чи тата обійти «заміновану» траву. А потім ці чада, беручи приклад з дорослих, вигулюють собак там, де зручно їм — біля під’їздів і майданчиків. Не поспішають перейматися цим і ті, в кого дітей поки що немає. Звісно, якщо добре пошукати, можна знайти свідомих батьків із багаторічним стажем виховання синів і дочок, та новачків у цій справі, які вигулюють тварин подалі від майданчиків. Але таких меншість.   

Тим, хто перебуває в більшості, ми, звісно, можемо робити зауваження (це все, що можна зробити), якщо не боїмося зіпсувати свій настрій на весь день або посваритися з сусідами. Але наслідком такого спілкування зазвичай стають гнівні погляди та агресія з боку власників собак. Дехто просто ігнорує думку оточуючих.

Прикро, але іноді в більшість потрапляють і ті, кому там взагалі не місце. Наприклад, майбутнім мамам. Вони, носячи дитину під серцем, мали б уже звертати увагу на те, в яких умовах доведеться гратися їхнім малюкам на вулиці. Очевидно, для деяких це питання стає актуальним не раніше того дня, коли дитина почне ходити. А до того часу, поки майбутня мама дихає свіжим повітрям, що дуже корисно для вагітних, по майданчику і поблизу нього бігає улюблений собака. На жаль, кардинально не змінюється ситуація і з народженням дитини, оскільки тривалий час малюк відвідує вулицю лише в колясочці. А коли мама з дитям з якихось причин не виходить з квартири, обов’язок вигуляти домашню тварину (в маминому стилі) лягає на тата. Тож оточуючим доводиться лише чекати, доки дитина тупотом своїх ніжок розбудить совість таких батьків.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua