"Документ з фальшивою міткою"

Євдокія ТЮТЮННИК
14 лютого 2014

Остап Бендер, котрий знав чотири сотні відносно чесних способів відібрати кошти в людей, сьогодні не був би кримінальним унікумом. Адже сучасні послідовники «великого комбінатора» продовжують удосконалювати шахрайську майстерність. І перший крок до їхнього успіху — наша довірливість.

Здавалося б, написаним про лже-сантехніків, соціальних працівників, поштарів уже можна перепоясати нашу планету по екватору, але громадяни продовжують відчиняти їм двері і дозволяють надурити себе нескладною баєчкою.

Трапляються подібні історії й у великих установах, де завжди крутиться багато стороннього люду. Примелькається чоловік, вибере момент, коли господарі якогось кабінету на хвильку вискочать до колег. А вже знайти дамську сумочку і дістати з неї гаманця — справа кількох секунд.

Зрозуміло, що в таких випадках звинувачують зазвичай спритних чужинців. Не може ж бути, що мила жіночка по сусідству, з якою так приємно попити чаю в обідню перерву і яка неодноразово виручала під час різних виробничих моментів, привласнила щось із твоїх речей.

Так само думала й реалізаторка товару на чернігівському ринку. Поруч працювала цілком добропорядна мама двох дітей. Зрозуміло, які статки в розлученої жінки. І не дивно, що вона напозичалася грошей у кого тільки могла. Та повертати борги не поспішала. Рано чи пізно коло довірливих приятелів мало замкнутися. Що й сталося незабаром: позичати кошти жінці припинили, тож треба було шукати свіжу ідею.

Найпростішим здалося прикарманити паспорт напарниці. Та навіть припустити не могла, що до зникнення документа причетна співробітниця і практично подруга. Звинувачувала кого завгодно, тільки не її. Тим часом сплановане шахрайство почало втілюватися в життя.

Насамперед на паспорті слід було замінити фотографію. Послідовниця Бендера виконала цю операцію блискуче: власне зображення наче приросло до аркуша. Щоправда дивно, що в міських банках не особливо придивлялися до «вдосконаленого» документа. Адже є певні ознаки, за якими можна виявити підробку. Та 5 тисяч гривень кредиту шахрайка одержала без зусиль.

Минув час, гроші закінчилися. І доріжка власниці фальшивого паспорта  пролягла вже до іншого банку. Там теж дивилися на паспорт не надто прискіпливо, тож без проблем видали кредит на 2 тисячі гривень. Коли спритниця звернулася вже по третю позичку, її зупинили співробітники сектору державної служби боротьби з економічною злочинністю Чернігівського міськвідділу УМВС.

З цієї історії, сподіваюся, зробили висновки всі: і працівники банківських установ, і занадто довірливі власники документів, легковажно залишених на видному місці. Адже це саме той випадок, коли незаконній оборудці можна було не дати щонайменшого шансу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua