"Допоможемо розстріляному місту"

3 лютого 2017

Гаряча точка на карті, точка болю — Авдіївка. Загострення бойових дій вдарило і по військових, і по цивільному населенню, яке в морози опинилося у ситуації гуманітарної катастрофи. Інфраструктура потребує термінового відновлення, людям потрібна підтримка. Президент України Петро Порошенко дав доручення щодо надання гуманітарної допомоги городянам. І відразу люди з різних міст і сіл відгукнулися на потреби тих, хто опинився в біді, простягли руку підтримки постраждалим. 

ЛУГАНЩИНА. Для розгортання пересувного пункту життєзабезпечення в Авдіївці Луганщина надала електрогенератор, мобільну електростанцію, підігрівач повітря, намет і два автомобілі. З технікою  відрядили 12 рятувальників. Лікувальні заклади Луганщини готові прийняти поранених мирних жителів, евакуйованих з Донбасу пацієнтів, а в школах області створено необхідні умови для навчання дітей з Авдіївки.

Якщо буде потрібно, область зможе розмістити 200 осіб-переселенців. Відповідні розпорядження дав голова Луганської обласної державної адміністрації — обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз.

СУМЩИНА. Відразу після тривожних повідомлень в області почали збирати гуманітарну допомогу для жителів Авдіївки. Як повідомив заступник голови Сумської ОДА Іван Боршош, вирішили протягом доби сформувати вантаж і доставити його до постраждалого міста.

У Сумському районі закупили теплий одяг, рушники, засоби гігієни, взуття, шкарпетки тощо, зібрали 4 тонни продуктів. У Ямпільському районі оголосили акцію «Допоможемо розстріляній Авдіївці», яку активно підтримали жителі району. Загалом Сумщина зібрала і вже відправила на Донбас дві вантажівки, в яких 8 тонн дизпалива та 25 тонн продуктів, зокрема майже тонна консервації із Середино-Будського району, товарів і речей першої необхідності. Розвантажившись, машини відразу ж повертаються в Суми, щоб підготуватися до наступного рейсу.

Також на Сумщині для можливого проживання вимушених переселенців формують список вільних місць у соціальних та медичних установах.

Кияни активно допомагають жителям Авдіївки, які опинилися у надзвичайній ситуації. Фото УНІАН

ХАРКІВЩИНА. Область уже відправила постраждалим жителям Авдіївки електрогенератори, теплові гармати, мобільні прилади для освітлення, а також пальне, медикаменти й теплі речі. Таке рішення ухвалив оперативний штаб, екстрено створений за розпорядженням голови Харківської ОДА Юлії Світличної на виконання доручення Президента України.

На засіданні штабу розглянули й питання можливого прийому переселенців. Заступник голови ОДА Марк Беккер зауважив, що в області опрацьовують питання можливого розміщення переселенців. Зокрема Красноградський район може прийняти понад 400 осіб. Розмістять їх у загальноосвітніх закладах райцентру.

«Ми отримали від усіх голів райдержадміністрацій адреси та кількість місць, де можна прихистити переселенців, і сформували списки», — повідомив Марк Беккер. Він попросив керівників РДА передбачити у разі потреби можливість харчування та медичного обслуговування, а для школярів та дошкільнят — навчання.

ОДЕЩИНА. 1 лютого в Одесі на Шкільному аеродромі приземлився санітарний Ан-26 з військовими, які зазнали поранення у боях під Авдіївкою. З 13 поранених двоє у важкому стані. Автоколона карет швидкої допомоги доправила бійців до шпиталю. Волонтери попросили одеситів допомогти придбати ліки.

Тим часом в Одесі негайно відреагували на доручення Президента щодо надання гуманітарної допомоги жителям Авдіївки. Станом на 15 годину 1 лютого керівники підприємств та жителі регіону на заклик ОДА зібрали медикаменти, а також 8 тонн борошна, півтонну рису, макаронні вироби, теплі речі, ковдри, ліхтарі. А ще 24 дизельних генератори, 20 тонн дизпалива, 800 літрів моторних мастил тощо.

ДНІПРОПЕТРОВЩИНА. Питну воду, дизпаливо, медичні препарати, їжу (консерви, чай, печиво), теплий одяг, ковдри відправили до Авдіївки з області. Усе це зібрали і привезли буквально за день небайдужі жителі й підприємці краю в гуманітарний штаб і пункт прийому допомоги для жителів Авдіївки, які терміново створили при Дніпропетровській облраді. Там сформували вантаж і доправили на Донбас. 

Як зауважив офіцер відділу цивільно-військового співробітництва оперативного командування «Схід» Борис Кутовий, на зворотному шляху заплановано забрати з Авдіївки тих, хто потребує медичної допомоги. Її готові надати лікарні Дніпра.

На Донеччину вирушив зведений підрозділ Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області у складі 8 одиниць техніки та 20 рятувальників.

ЧЕРКАЩИНА. Перша машина із Золотоніського району повезла на схід п’ять тонн допомоги. Але люди зібрали набагато більше, тож готують інший транспорт. За повідомленням управління ДСНС у Черкаській області, на допомогу жителям Авдіївки готовий виїхати оперативний резерв рятувальників.  72-гу окрему механізовану бригаду, яка несе службу гарячій точці — промзоні Авдіївки, недавно відвідала черкаська делегація на чолі з митрополитом Черкаським і Чигиринським УПЦ КП Іоаном. Він вручив бійцям патріарші нагороди — медалі «За жертовність та любов до України». Солдатам привезли домашні продукти та подарунки.

Матеріали підготували Олена ОСОБОВА, Олександр ВЕРТІЛЬ,
Володимир ГАЛАУР,  Іван ШЕВЧУК,
Наталія БІЛОВИЦЬКА, Роман КИРЕЙ,

«Урядовий кур’єр» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua