"Дороговказна нитка"

Олена ОСОБОВА
11 жовтня 2012

НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ

Рубіжанське підприємство планує майже повністю замінити  своєю продукцією імпорт матеріалів для легкої промисловості

 

Про підприємство та Юрія Цибулю, який його очолює, вперше заговорили в області після II Луганського міжнародного інвестиційного форуму й початку проекту «Золота сотня», ініційованого головою облдержадміністрації для підтримки керівників малого та середнього бізнесу. Юрій Геннадійович виявився одним із найяскравіших «новачків», а його підприємство — одним із найперспективніших як для рідного міста, так і для краю загалом. Про стрімке зростання компанії свідчить відкриття 25 травня нового цеху з виробництва синтетичних ниток, загальне зростання чисельності виробничих потужностей (товарообіг за 2011 рік збільшився в 1,6 раза порівняно з 2010-м) та кількості робочих місць.

Про те, як з’являються свіжі ідеї та триває пошук своєї ніші в економічному просторі, Юрій Цибуля розповів в інтерв’ю «Урядовому кур’єру».

— У нашій області місто Рубіжне можна вважати столицею панчішно-шкарпеткового виробництва. Свого часу тут працювала одна з найбільших фабрик України такого профілю, і хоч як цілісний механізм вона припинила свою діяльність, рубіжанці, як і раніше, претендують на звання «панчішно-шкарпеткового» центру, — розповідає Юрій Цибуля. — Сталося так, що після банкрутства фабрики деякі підприємливі люди орендували окремі цехи та налагодили випуск продукції. Загалом утворилося кілька десятків приватних виробництв із виготовлення панчішно-шкарпеткової продукції. І всім потрібна сировина!

Наш «РУ-ТЕКС» починався так, як і всі в той час. Були початковий капітал, пошук, ризик, помилки у виборі стратегії. Така сутність бізнесу. Але ще було й велике бажання не просто налагодити виробництво, а й освоїти сучасні технології. І ми почали не тільки завозити сировину — нитку — з Росії, Польщі, Туреччини, а закупили обладнання, яке дає змогу виробляти натуральні та змішані волокна для легкої промисловості.

Сьогодні ми одне з небагатьох підприємств в Україні, яке виробляє пневмоз’єднану еластанову нитку і постачає її підприємствам. Споживачі нашої продукції — фабрики, які працюють не тільки в Рубіжному, а й у Тернополі, Чернівцях, Харкові. Устаткування постійно оновлюємо, закуповуючи найсучасніше швейцарське обладнання, яке дає змогу впроваджувати найпередовіші технології. Наше підприємство поки що невелике, але має тенденції до зростання.

 Юрій Цибуля у вільний час полюбляє шахи. ФотоАлли АНТИПОВОЇ

— Юрію, бачу у вас у кабінеті шахівницю. Скажіть, нині ведення бізнесу в Україні краще порівняти з грою в шахи чи в шашки?

— Швидше це головоломка за принципом кубика Рубіка. Якби не конкретна допомога обласної влади, ми  ще довго не змогли б поширити виробництво. Але в області працює програма «Золота сотня», і це справді допомагає долати безліч перепон, які виникають на шляху підприємців. З нами співпрацює Регіональне агентство сприяння залученню інвестицій, і це серйозна підтримка. Тут навчають підприємців того, чого вони не знають і не вміють: правильно складати бізнес-плани, шукати партнерів, інвестиції тощо.

Завдяки такому об’єднанню зусиль ми познайомилися із представниками швейцарської фірми «SSM SCHARER SCHWEITER METTLER AG» і не тільки розширили виробництво, переїхали в нову споруду, а й домовляємося про закупівлю нового обладнання — модульної установки для формування синтетичних ниток широкого асортименту. До речі, під час підписання угоди представник швейцарської фірми Олів’є Дессоулаві підкреслив, що саме підтримка нашого підприємства обласною владою стала запорукою українсько-швейцарського співробітництва.

Завдяки цьому об’єднанню зусиль ми в Рубіжному вже допомагаємо і новим підприємствам вирішувати виробничі питання, передаємо свій досвід, знання, контакти. Але сумно, що в той час, коли обласна влада намагається створити умови для залучення інвестицій, місцева міська влада ніби й не помічає перспективних підприємств і не прагне створювати умови для успішного залучення інвестицій в економіку міста.

— Але ж колишнє місто хіміків свого часу втратило багато робочих місць після криз.

— Загальновідомо, що саме малий та середній бізнес «витягнув» на собі економіку в кризовому 2008 році. І всі розуміють, що в нашому краї треба розвивати не лише вугільну промисловість та підтримувати колишні велетні.

Що цікавить інвестора? Насамперед податок на землю й можливість отримання пільг у цьому питанні, аби будувати нові споруди для виробництва. До того ж, місцева влада може вирішити ще багато організаційних питань як, наприклад, підвезення людей тощо. Треба ж не тільки дахи латати! Місцева влада повинна доводити, що наш майданчик для інвестицій перспективний. Модернізація виробництва веде до збільшення кількості робочих місць, а це добре для міста. Загалом у наших конкурентів — турків, поляків — умови для ведення бізнесу в їхніх країнах вигідніші завдяки і меншим банківським ставкам за кредитами, і умовам лізингових кампаній, та й для розвитку легкої промисловості допомагає нульова ставка податку на ввезення сучасного обладнання з-за кордону. А ми платимо за ввезення встаткування 20% податку. Це заважає, доводиться вилучати кошти з обігу. Але це вже питання для обговорення на вищому рівні.

— Усі ці питання ви бажаєте обговорити під час дискусій у рамках III Луганського міжнародного інвестиційного форуму?

— Так, плануємо. Акцент на форумі буде зроблено на зустрічі у форматі «business to business», тобто на прямих зустрічах потенційних партнерів. Ми сьогодні купуємо приміщення під майбутні виробництва, потрошку розширюємося. Під це, можливо, й братимемо кредити. Вироблятимемо синтетичну нитку-лайкру та поліестер. Це великий проект, який потрібен Україні.

Монополістами бути не хочемо, але зайняти вигідну нішу на споживчому ринку, — такі наміри є. Наші плани — досягти точки фактично цілковитого імпортозаміщення для всієї легкої промисловості України і подальша експансія на традиційні ринки постачальників такої сировини — у Туреччину й середньоазіатські країни. Одне слово, це потужний проект, у реалізації якого дуже зацікавлена влада області. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua