"Дорожня карта для успішної реформи"

Оксана ГОЛОВКО
6 грудня 2018

Децентралізація, яка, на відміну від інших реформ, уже додала позитиву нашій державі, проте ще має рішуче, кардинально і безповоротно змінити на краще всю країну, зробити її згуртованою, конкурентоспроможною, по-європейському демократичною, позитивно вплинути на життя кількох поколінь співвітчизників,  виходить на новий рівень. Це потребує наполегливості та спільних злагоджених дій влади й суспільства, чіткого продуманого плану, що міститиме зрозумілі цілі, завдання і способи їхнього досягнення. Публічним майданчиком для обговорення нової дорожньої карти для реформи став представницький форум місцевого самоврядування, який відбувся в столиці 5 грудня.

Відкриваючи його, Президент Петро Порошенко наголосив: попри те, що у впровадженні децентралізації зроблено багато, зупинятися на досягнутому не можна.

«Надто строката картина перебігу децентралізації в областях, надто багато розривів у покритті територій об’єднаних територіальних громад залишається на картах. Ще багато білих плям. Необхідно подолати спорадичність і певний хаос у реалізації політики розвитку регіонів», — сказав Петро Порошенко. Він зазначив, що трохи менш як місяць тому на Раді регіонального розвитку поставив регіональним лідерам завдання розробити плани перспективного розвитку територій на 2019—2021 роки, обговорити й ухвалити  їх на рівні громад.

«Кожна територія повин­на визначити свої переваги і пріоритети, на основі яких на ваших дорожніх картах і з’являться першочергові об’єкти — маркери розвитку», — зазначив глава держави. На переконання Президента, наявність таких перспективних планів із затвердженими громадою проектами і механізмами фінансування в рази підвищить інвестиційні перспективи територій.

«Гарантую, що й держава знайде можливість співфінансувати багато цих проектів. Ми не зазіхаємо на кошти місцевого самоврядування. Навпаки, пропонуємо фінансову допомогу в реалізації особливо значимих проектів», — додав він.

Президент зазначив, що місцеві бюджети за чотири роки реформи зросли у 3,4 раза.

«Цього року частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України вперше нарешті перевищила той показник, про який ми свого часу мріяли», — сказав глава держави. Він зауважив, що тепер частка місцевих бюджетів з урахуванням субвенцій та субсидій уже становить  52% у зведеному бюджеті країни.

Президент вказав на важливість надання Міністерством фінансів відкритого публічного доступу до місцевих бюджетів.

«Тепер громада зможе побачити та належно оцінити і заробітні плати керівників, і суми на депозитах. Це яскрава відповідь на твердження окремих голів про те, що грошей немає на дитячий садок, ремонт доріг чи інші потреби громади», — сказав Петро Порошенко і наголосив, що ця відкритість дасть змогу  жорстко  вимагати змін у житті міст і сіл, наполягати на використанні коштів для розв’язання найгостріших проблем.

Глава держави зазначив, що загалом у країні вже сформовано, за останніми даними, 874 об’єднані територіальні громади, 665 з яких отримали збільшену структуру дохідної частини та перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

В уряді переконані: ліпше сформувати 100 спроможних районів, ніж мати вдвічі більше неспроможних. Фото з Урядового порталу

«Система, створена сьогодні, ефективна з точки зору нової якості послуг на території громад, — сказав Прем’єр-міністр  Володимир Гройсман. — Люди підтримують реформу».

Саме тому, на думку глави уряду, потрібно працювати над незворотністю перетворень, не забуваючи про посилення відповідальності влади на місцях і контроль процесів, що відбуваються. Володимир Гройсман нагадав, що в листопаді створено робочу групу, яка напрацьовує формат необхідних рішень. З-поміж них закріплення фінансової стійкості громад, принципів народовладдя в частині виборів та місцевих референдумів, координації органів влади на рівні «центр — регіони», зокрема в сегменті повноважень, а також формування нового територіального устрою за формулою «громада — район — регіон».

«І тут питання не в кількості районів, а в якості. Краще сформувати 100 спроможних районів, ніж удвічі більше пустих, без коштів і можливостей розв’язувати проблеми людей», — сказав Володимир Гройсман.

Потрібно забезпечити якісний розвиток територій. І це частина урядової політики середньострокового планування, приклади якого вже є. Тож позитивний місцевий досвід потрібно активніше показувати і доводити успіх усієї реформи.

Парламент має якнайшвидше ухвалити  зміни до Конституції, які дадуть змогу  повністю передати повноваження на місця. Щоб жоден політик не міг утрутитися в життя об’єднаних громад, змінити їхні бюджетні програми або загальмувати реформу з децентралізації. Про це на форумі місцевого самоврядування та III Форумі ОТГ наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Для надійного, перевіреного часом партнера України на шляху євроінтеграції, яким є Рада Європи, децентралізація управління — базове питання демократії. Про це сказала  під час однієї з панелей форуму Клаудія Лучіані, директор Директорату людської гідності, рівності та врядування Ради Європи.

«Тому допомогу вашій державі в цьому питанні  буде передбачено у Плані дій РЄ для України на 2019—2021 роки. Перед­усім допоможемо людськими ресурсами,  надаватимемо найкращих експертів у сфері місцевого самоврядування та регіонального управління, — сказала пані Лучіані. — Наші  постійні соціологічні дослідження свідчать, що ваші громадяни щороку дедалі активніше підтримують реформу з децентралізації. Ми раді визнати, що це позитивна  тенденція.

В Україні встановлено горизонтальне збалансування між гілками влади. Тепер потрібно налагодити баланс по вертикалі — між центральною і місцевою владою. Очікуване реформування адміністративно-територіального рівня покликане змінити перерозподіл компетенцій, який  ґрунтуватиметься на європейських демократичних засадах, передбачених Європейською хартією місцевого самоврядування. Це інклюзивний процес, істотний чинник, що, на нашу думку, примирить країну».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua