"«Доступні ліки» дійдуть до села"

25 сiчня 2018

Кожен випадок неналежного виконання урядової програми «Доступні ліки» слід ретельно розслідувати, а Міністерство охорони здоров’я та Державна казначейська служба повинні долучитися до цієї роботи. Таку вимогу поставив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час відповідної наради. «У нас склалася дивна ситуація. Ми розробили програму, спрямували мільярд гривень, передбачили механізми, а люди не мають доступу до ліків», — висловив обурення глава уряду. Він підкреслив, що кошти на реалізацію програмних заходів надійшли на місця ще 4 січня, як того вимагали норми Закону «Про Державний бюджет на 2018 рік». Натомість у Держказначействі резюмували, що кошти розподілено лише в 14 областях. 9 регіонів зіткнулися з проблемами.

Прем’єр переконаний: якби проблеми були глобальними, вони були б у всій країні. Саме тому він вважає за потрібне з’ясувати стан справ у кожній області й отримати відповіді на запитання, чому не виписують рецептів, чому немає відповідних договорів з аптеками. Володимир Гройсман також хоче знати напевне, ситуацію спровокували технічні обставини чи це банальна несвідома поведінка посадовців. «Якщо проблема процедурна, зробімо висновки й ліквідуймо її. Якщо річ у бездушній позиції місцевих керівників, то я цього не пробачу. Говоритиму про це публічно», — передає слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Окрім цього, Володимир Гройсман анонсував у найближчій перспективі поглиблену реалізацію програми «Доступні ліки». Передовсім ідеться про розширення номенклатури медпрепаратів, «географії» аптек — учасниць програми. «Нам потрібно дійти до кожного села. А отже, опрацювати можливості, задіяти сільські ради або ФАПи, або навіть мережу Укрпошти, аби збільшити кількість точок доступу людей до програми, — сказав Прем’єр. — Безгосподарність на місцях, коли регіони не забезпечені ліками за наявності програми і коштів, неприпустима».

Глава уряду запропонував вести постійний щомісячний моніторинг виконання програми. Потрібно ще й опитати учасників програми, щоб поліпшити дію «Доступних ліків».

Ця нарада відбулася після того, як МОЗ оприлюднило заяву: з усієї України надходять повідомлення, що люди не можуть отримати медпрепарати за програмою «Доступні ліки». Лікарі не видають рецептів, а аптеки — ліків (причина — немає фінансування). «Це неправда, фінансування національного рівня вчасне і в повному обсязі, але в усіх областях, крім двох, його не розподілила місцева влада», — йдеться у повідомленні.

За доказ наводять такі дані: в регіони надійшло 83,3 мільйона гривень з передбаченого на цей рік мільярда. У МОЗ заявили, що Полтавщина і Чернігівщина спрямували кошти до кінцевих розпорядників, якими зазвичай є заклади охорони здоров’я. А в інших регіонах дотепер не ухвалено обласних та місцевих бюджетів, не розподілено коштів по районах. «Будь-які затримки в роботі програми створюють перерви в лікуванні для пацієнтів, які мають серцево-судинні хвороби, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Пацієнти очікують, що вони підуть до лікаря, візьмуть рецепт та отримають свої ліки в аптеці. Натомість безвідповідальність у регіонах руйнує цю довіру, — зазначено в тексті. — Затримки найбільше відчувають найуразливіші пацієнти, в яких немає коштів, щоб придбати потрібні препарати самотужки. Як швидко люди отримають ліки, залежить лише від місцевої влади».

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua