"Духовий оркестр таки відвоювали"

Владислав КИРЕЙ
17 лютого 2012

ПІСЛЯ ВИСТУПУ «УК»

Його колектив приєднали до камерного оркестру обласної філармонії, але діятимуть вони як окремі одиниці зі своїми концертними програмами
 

Після того, як рішенням сесії від 2 лютого нинішнього року Черкаська міська рада, незважаючи на протести жителів міста, ліквідувала юридичну особу муніципальний духовий оркестр, приєднавши його до міського Будинку культури ім. Івана Кулика, ситуація в колективі зовсім загострилася. Про це в одному з попередніх номерів писав «УК». Але ні думка журналістів, ні громадськості, зокрема ветеранів, за ініціативою яких колись і створено відомий оркестр, міську владу не зацікавила.

Тим часом, на переконання як самих музикантів, так і багатьох працівників культури, перетворення професійного колективу в самодіяльний його просто знищило б. Митці змушені були звернутися за підтримкою до облдержадміністрації. І знайшли розуміння з боку її голови Сергія Тулуба, який відповів однозначно:

— Не варто руйнувати те, що вже створене й добре працює!

В оркестрантів з'явилася надія... Фото з архіву колективу

За дорученням керівника  робоча група управління культури облдержадміністрації, до складу якої залучили діячів мистецтв, народних артистів України, відомих представників культури області, вивчила ситуацію. Вони   дійшли  висновку, що й справді запропонована міськвиконкомом реорганізація фактично ліквідує оркестр і, як наслідок, призведе до поповнення лав безробітних. А про мистецькі, духовні втрати годі й казати.

Після цього обласна державна адміністрація запропонувала шляхи збереження оркестру. Пропозиція полягала в приєднанні основного складу колективу до оркестру обласної філармонії. Тобто до вже існуючого в філармонії камерного оркестру приєднається й духовий, утворивши таким чином симфонічний. Однак і камерний, і духовий оркестри й далі діятимуть як окремі самодостатні одиниці зі своїми концертними програмами. Цю пропозицію підтримала і обласна влада, й митці.

— Я вважаю, що ухвалено єдино правильне рішення. По-перше, знімається напруга, люди й далі отримуватимуть заробітну плату. По-друге, підсилюється камерний оркестр, перетворившись фактично на симфонічний. А про це давно мріє Черкащина. І по-третє, буде збережено професійний духовий оркестр, — прокоментував ситуацію начальник управління культури облдержадміністрації Василь Марштупа.

— Знаю, що це додаткові турботи, додаткові фінансові витрати для філармонії, але ж це дасть змогу не лише зберегти творчий колектив, а й підвищити його статус. Музикантам це буде цікаво, до того ж духовий оркестр зможе втілювати свої самостійні програми. Нам треба працювати для Черкащини, для туристів. Це та користь, яку я бачу від злиття двох колективів, — поділився своїм баченням директор філармонії Антанас Петраускас. Його думку підтримує й художній керівник філармонії Олександр Дяченко.

Директор муніципального духового оркестру Валентина Лич дещо стриманіша у своїх оцінках:

— Я за те, щоб оркестр зберігся як духовий. Хай він буде при філармонії чи ще десь, головне, щоб зберігся...

Всі аспекти втілення в життя цієї ідеї нині вивчають і узгоджують фахівці. А згодом буде ухвалено рішення. Тепер у Черкасах не сумніваються: духовий у недолугих чиновників таки відвоювали! 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua