"Дякую, бо не били по спині ломакою?"

Павло КУЩ
25 липня 2012

Ще на початку літа зіткнувся з такою інформацією. Розчулений донеччанин написав подяку співробітникам патрульної служби одного з райвідділів УМВС України в Донецькій області. Вгадайте, за що? За те, що правоохоронці захистили його на вулиці від хуліганів? По гарячих слідах відшукали грабіжників і повернули господарю «позичені» мобільний, гаманець та годинник? Чи може нарешті «приборкали» сусіда-дебошира, від якого потерпав весь багатоповерховий будинок? Та ні. Чолов’яга висловив письмову вдячність за те, що міліціонери притягнули його до адміністративної відповідальності за… розпивання пива у громадському місці.

А відбувалося це так. Лікар за фахом після нічного чергування зайшов уранці до магазину скупитися. А щоб угамувати спрагу, придбав пляшку пива, яку спробував пригубити поряд із крамницею. Щойно зробив кілька ковтків, поруч, як із-під землі, виросли двоє патрульних: «Порушуємо, громадянине…» Небораку запросили до райвідділу, де трохи пожурили, склали протокол і відпустили. Медик, за його словами, тоді був настільки приємно вражений коректністю міліціонерів, що навіть щиро написав їм подяку за добросовісне несення служби. Бо, їй-бо, він немов вийшов сухим із води. Адже, зважаючи на окремий сумний досвід професійної «гостинності» правоохоронців, ніхто у райвідділі не пропонував порушнику «розрулити» ситуацію без протоколу, йому не вдягали кайданки на руки та целофановий пакет на голову, не били по ребрах та інших частинах тіла і навіть не обіцяли «повісити» на нього довгу низку досі не розкритих справ.

Перегодя знаючі люди висували чимало версій надзвичайної події. Одна з них — технічно-сценічна. Мовляв, у відділенні встановили приховану камеру, яка і зафіксувала ідилію щодо виконання правоохоронцями елементарних службових обов’язків і водночас невеличкий спектакль. Наступна версія — футбольна. З’явилося припущення, що хлопці в погонах проводили своєрідну генеральну репетицію: наполегливо вчилися «нормально» працювати з уболівальниками Євро-2012, які почали з’їжджатися до міста. Ці зусилля не виявилися марними — під час футбольного дійства правоохоронці справді буквально панькалися з іноземними уболівальниками і крізь пальці дивилися на їхні витівки. Та, погодьтеся, з незвички важкувато усміхатися, зціпивши зуби, і з усіх сил стримувати професійне бажання врізати гумовою палицею якогось підпилого суб’єкта так, аби той аж ногами вкрився. І терпець якось-таки увірвався… Під гарячі-гарячі руки вартових громадського порядку потрапив донеччанин, який теж пив пиво у громадському місці. Щоправда, після спілкування з правоохоронцями він писав уже не подяку, а заяву до прокуратури. Адже, за його словами, у райвідділі міліції його не тільки гуртом віддухопелили, а й з∂валтували гумовою палицею (один підозрюваний уже звільнений із органів, його спільників встановлюють).

Розслідування цієї резонансної справи ще триває. А тим часом не забарилося ще одне цікаве повідомлення про будні місцевої міліції. В одному з міст області старшому слідчому райвідділу міліції урочисто вручили грошову премію, грамоту та квіти. За що? Офіцер міліції навідріз відмовилася від хабара — тисячі доларів. Виявляється, місцевий житель, який підозрюється у виготовлені та продажу «паленої» горілки, спробував відкупитися від покарання, проте старший лейтенант продемонструвала принципову позицію і повідомила «куди треба». Вчинок справді гідний того, аби заохотити слідчого, адже офіцер зуміла захистити честь мундира, плямувати який, на жаль, є кому. Проте скептики прогнозують: якщо продовжувати такими ж темпами, грамоти і премії правоохоронцям у майбутньому даватимуть уже тільки за те, що вони приходять на службу і приступають до виконання своїх елементарних обов’язків. Або за те, що патрульний «при виконанні» спересердя не вперіщив кілька разів гумовою палицею першого зустрічного. Хоч міг. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua