"«Фольксваген» від в’єтнамців поїхав у зону АТО"

16 грудня 2014

Дружба українського й в'єтнамського народів започаткована не сьогодні, тож давно переросла у взаємодопомогу. Про це йшлося на Всеукраїнській конференції товариства «Україна–В’єтнам», яка днями відбулася в столичному Будинку вчителя. «Відносини наших держав, — зазначив голова цього товариства Олександр Шлапак, — не мали у своїй історії жодних суперечок чи протиріч. Навпаки: на найвищому політичному, на економічному, на звичайному людському рівнях це надзвичайно приязні взаємини».

Дбають про ветеранів і студентів

Оскільки значна частина цієї громадської організації — ветерани, тож велика увага приділяється підтримці ветеранського руху воїнів-інтернаціоналістів, увічненню їхніх бойових подвигів. Майже рік товариство «Україна —В’єтнам» збирає особисті речі й світлини українських ветеранів, щоб обладнати експозицію у нових Військово-історичному та Музеї військ ППО-ВПС В’єтнамської Народної Армії, які повинні відкритися вже наступного року до 50-річчя першого бою ракетників. Окрім цього, наші ветерани — в рамках в’єтнамської програми — вже шість років поспіль їздять на гостини до своїх в’єтнамських бойових товаришів, відпочивають і оздоровлюються там.

Окрім ветеранського напрямку співпраці не менш важливий і освітній — багато молодих в’єтнамців отримали дипломи вишів Києва, Одеси, Харкова, Донецька і Львова. Зараз в Україні вчиться понад 1400 в’єтнамських студентів. Але чи не найважливішим кроком у співпраці двох держав, зазначив Олександр Шлапак, має стати створення зони вільної торгівлі України з В’єтнамом. Початок цьому було покладено торік у травні, коли громадська рада при МЗС підтримала ініціативу товариства про включення його представника до складу робочої групи з вивчення перспектив для підписання угоди про зону вільної торгівлі.

Саме тому в’єтнамці підтримують українців у прагненні бути незалежними. «З нами на Майдані майже весь час були наші в’єтнамські друзі, — каже голова товариства. — Спільно ми не раз передавали гроші на підтримку Майдану. Тільки на відновлення Хрещатика в’єтнамська громада зібрала й передала столиці 100 тисяч гривень. А зараз на допомогу переселенцям з Донбасу зібрано 46 тисяч гривень, багато теплих речей, продукти харчування тривалого зберігання, які доставлено через Товариство Червоного Хреста в Маріуполь. На підтримку АТО передано також броньований вантажо-пасажирський автомобіль «Фольксваген».

Інвестиції у нашу економіку

«Нам надзвичайно важлива підтримка тих країн, які мають дружні відносини з Україною, які пройшли цей шлях, шлях боротьби з агресором і відстояли свою незалежність, політичну думку, майбутнє, своє бажання самим реформувати країну», — зазначив під час засідання очільник Київської ОДА Володимир Шандра. Він нагадав, що у Білій Церкві на Київщині працює одне з найбільших підприємств з в’єтнамським капіталом в Україні. А це понад 40 мільйонів доларів інвестицій у нашу економіку і чотири сотні робочих місць для наших людей.

Перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов також висловив готовність допомагати в’єтнамським підприємцям і сприяти зміцненню дружби між народами. Так, Київська міськдержадміністрація запропонувала провести акцію, яка дасть змогу українцям більше дізнатися про в’єтнамський колорит. «Для цього, — роз’яснив пан Ніконов, — ми кожному посольству запропонували сквер на вибір, де вони зможуть відтворити частинку своєї країни, презентуючи її. Це стимулюватиме туристичні зв’язки між нашими державами».

Таку ідею підтримав Надзвичайний і Повноважний Посол Соціалістичної Республіки В’єтнам в Україні Нгуєн Мінь Чі, висловивши щире сподівання на подальше зміцнення дружніх взаємовідносин двох держав. «Мені імпонує, — сказав він, — що нині відбувається укріплення взаємовідносин України та В’єтнаму. Запроваджуються своєрідні новації, які безперечно будуть сприяти більш тісній і ефективній взаємодії двох товариств дружби».

Особливо запам’ятається конференція голові об’єднання ради ветеранів війни у В’єтнамі Всеукраїнської спілки учасників війни Юрію Кісліцину, який отримав державну нагороду — орден Богдана Хмельницького, та заступнику директора Інституту економіки та прогнозування НАНУ Анатолію Даниленку, який отримав державну нагороду В’єтнаму — орден «Дружба». А її українські учасники відзначали, що чим довше триває наша дружба, тим більше спільного ми знаходимо з в’єтнамцями. «Хочеться, — сказав наостанок пан Шлапак, — щоб Україна змогла довести, що після такої складної і важкої війни, яка ще не закінчилася, ми зуміємо за лічені роки, як це зробили в’єтнамці, побудувати неймовірну економіку». 

Оксана ЧИРВА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua