"Фуркад поцілив у яблучко, суперники — в молоко"

Валерій РЕКУНОВ
12 лютого 2014

Вихованець Сумщини Андрій Дериземля — один з найдосвідченіших у нашій олімпійській дружині. Досить сказати, що на зимових Іграх він дебютував у японському Нагано в двадцятирічному віці. Сочинська Олімпіада — п’ята в кар’єрі лідера української біатлонної збірної. І, схоже, остання. Свого часу Андрій був бронзовим призером світової першості в спринті, разом з товаришами по команді піднімався на третю сходинку подіуму в естафеті на чемпіонаті світу-2011 у російському Ханти-Мансійську. На жаль, кращі часи незмінного лідера синьо-жовтих залишилися далеко позаду.

Мартен Фуркад: «срібло» у Ванкувері, «золото» в Сочі. Фото з сайту www.purepeople.com

В улюбленому виді програми — спринті він припустився лише однієї помилки: у стрільбі стоячи. Але незакрита мішень перекреслила всі надії — підопічний Василя Карленка фінішував лише 22-м, поступившись переможцеві майже хвилиною.

— Не зумів витримати у потрібному темпі всю дистанцію. Хто знав, що на другій стрільбі буде так важко, — самокритично визнав Дериземля свою невдачу. — Начебто налаштовувався, не поспішав, але перший постріл не склався. Загалом не задоволений ні своїм бігом, ні стрільбою.

Ті самі слова Андрій міг би повторити і після гонки переслідування. Цього разу на заваді стало прикре падіння на одному з крутих віражів. У підсумку це обернулося 36-м місцем у протоколі. Його партнери підстрахувати капітана не зуміли: Сергій Семенов фінішував 39-м, Артем Прима — 44-м, а Сергій Седнєв — 54-м. Загалом наш квартет на вогневих рубежах залишив незакритими 13 мішеней.

Перше олімпійське «золото» у своїй кар’єрі виграв француз Мартен Фуркад. Після шостого місця у спринті лідер світового чоловічого біатлону показав майже стовідсоткову стрільбу в перс’юті, промахнувшись лише одного разу. На останньому вогневому рубежі Мартен мав особливо впевнений вигляд і після останнього влучного пострілу дозволив собі привітати глядачів, переможно здійнявши руки догори. Його головний суперник Сімон Едер з Австрії у вирішальний момент здригнувся і змушений був піти на штрафне коло.

Несподіванкою слід вважати друге і третє місця Ондржея Моравеца з Чехії та француза Жана-Гійома Беатрікса, які на останній стрільбі скористалися помилками суперників. Знаменитий норвежець Бьорндален цього разу фінішував четвертим.

— Для наших хлопців гонка не склалася із самого початку, — прокоментував невеселі підсумки перс’юту головний тренер збірної України Василь Карленко. — Ніхто не міг уявити, що впаде наш лідер Андрій Дериземля: ми на нього особливо розраховували. Але що тепер посипати голову попелом? Щодо результатів інших хлопців, то в спорті їх важко спрогнозувати.

Не спрацював трохи Артем Прима, але це його перша Олімпіада, і треба ставитися до цього з розумінням. Ось Мартен Фуркад дочекався свого шансу — і погляньте, як «вистрілив». Тепер найголовніше завдання — індивідуальна гонка. Ще до початку олімпійських стартів ми робили ставку саме на цей вид програми. Плануємо, що 13 лютого замість Сергія Седнєва побіжить Дмитро Підручний. Це майбутнє нашого біатлону.




 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua