"Гліб Жеглов оселиться в Одесі"

Іван ШЕВЧУК
13 липня 2012

ВШАНУВАННЯ 

У Південній Пальмірі сперечаються щодо увічнення кумира
 

Що їм — Одеса, що вони — Одесі? Цими питаннями часто переймаються і дослідники, і просто освічені городяни, коли йдеться про видатних людей, котрі не були одеситами, але долею якимось чином пов’язані з містом.

Если вы чуть-чуть
художник и поэт,

Вас поймут в Одессе

с полуслова.

Автор і виконавець цих куплетів та головної ролі у стрічці «Небезпечні гастролі», знятій на Одеській кіностудії 1969 року, — Володимир Висоцький. 1989-го на Одеській кіностудії йому встановили меморіальну дошку. 2012-й, схоже, стане найурожайнішим на вшанування Висоцького в Одесі. Є, щоправда, обставини, які заважають тішитися з цього приводу.

Коли оголосили результати конкурсу на кращий проект пам’ятника поету, який провела Одеська міськрада, а гроші на спорудження монумента дав підприємець Ігор Марков, з’ясувалося, що проект-переможець до вподоби далеко не всім одеситам. Кінематографісти Одеси опублікували заяву з вимогами переглянути результати конкурсу, аби «пам’ять про В. С. Висоцького була гідною цього чудового поета, артиста і людини».

Втім, Одеський міський голова Олексій Костусєв, він же — очільник конкурсного журі, схоже, схильний поставити крапку в суперечці про пам’ятник: «Немає, напевне, такого проекту пам’ятника Висоцькому, котрий підтримали б усі. Хтось завжди буде «за», хтось завжди — «проти». Щодо цього пам’ятника, то його встановлять біля Одеської кіностудії. Це рішення сесії Одеської міської ради — провести конкурс і встановити пам’ятник саме на цьому місці».

Володимир Висоцький любив Одесу. «Це місто зовсім інше, ніж те, в якому він жив і працював. Москва холодна. Одеса — значно тепліша, зокрема і в сенсі людських взаємин», — пробує висловити те, як сприймав місто Висоцький, одеський кінематографіст Леонід Бурлака. Леонід Антонович був оператором-постановником легендарної кінострічки «Місце зустрічі змінити не можна», в якій роль Жеглова виконав Володимир Висоцький. Ця стрічка стала професійним дебютом і для Марини Багрій-Шахматової. Юна сором’язлива стажистка навіть подумати не могла про те, щоб заговорити з тоді ще живою легендою. Але назавжди запам’ятала надзвичайну відповідальність та працездатність Висоцького: «Він завжди був готовий до зйомок будь-якої сцени. Його дратувало, коли режисер стрічки Говорухін запізнювався, і не секрет, що багато сцен Висоцький сам знімав як режисер. Я бачила, як поспіхом він їв у буфеті, тому що постійно мав бігти на зйомки».

Леонід Бурлака вважає перебільшенням, що Висоцький не став би тим, яким ми його знаємо, коли б не Одеса. Хоч тутешня кіностудія й «зробила йому найкращу в Союзі рекламу»: «Він тут знімався в прекрасних режисерів — і актор завжди це відчуває, тому й тягнувся сюди, і віддача була тут особливою». В Одесі Висоцький знімався і в Говорухіна, і в Юнгвальд-Хількевича, і в Кіри Муратової.  Але місто було для нього не лише робочим майданчиком.

Бронзовий Висоцький в оточенні муз та людей на Гуморині-2012. Фото автора

«За словами людей, які його добре знали, Одеса була для Висоцького віддушиною. Він приїздив сюди, навіть коли до того не спонукала робота — просто в гості до друзів, відпочити від справ», — розповідає журналіст одеського радіо Геннадій Степаненко. Творчістю Висоцького він почав цікавитися ще у шкільні роки. Програма «Висоцький в гостях у одеситів», започаткована ще 1996 року, стала його першим проектом на радіо, котрий, власне, триває й нині.

Геннадій зауважує, що ідея такої програми декому з шанувальників Висоцького видавалася надуманою: «Казали — що за дурниця? Що можна про це робити і хто що зможе згадати?». З’ясувалося, згадати було кому і було що. Й те, що після одруження з Мариною Владі подружжя жило майже місяць в одеських знайомих. І те, що Висоцький неодноразово відпочивав у круїзах на борту теплохода «Грузія», капітан якого, Анатолій Гарагуля, був другом співака. А ще виринали якісь напівлегендарні моменти про одеського таксиста Костянтина Южакова, котрий познайомився з Висоцьким, коли приганяв з Москви «Волги» для таксопарку. Він нібито й навчив Висоцького водити машину. Щоправда, за свою автолюбительську «ка­р’єру» Володимир Семенович розбив не одну автівку. «Навіщо стільки уваги надавати цьому п’яниці?» — виявлялися серед радіослухачів і такі поціновувачі.

«Це місто його притягувало, оскільки тут зустрічав взаєморозуміння, — згадує Леонід Бурлака. — Багато його записів ходило в Одесі, вони були майже в кожного. І кожен перехожий міг тут підійти і сказати йому теплі слова. Це ж була не Москва — абсолютно порожня в цьому плані».                          

Одеса любить Висоцького й досі. На північній околиці міста одна з вулиць названа в його честь. Власне, на цей час уже й пам’ятник Висоцькому є. Теж неоднозначний, потенційно скандальний, де Висоцький — в оточенні оголених муз. Його відкрили під час цьогорічної Гуморини в саду скульптур Одеського літературного музею. Але встановлений не на видноті, він все-таки не так збурює громадську думку, як монумент, який збираються відкрити до дня міста біля Одеської кіностудії.

Може, й правий мер — догодити з пам’ятником Висоцькому всім неможливо. Надто вже різний він у сприйнятті наших земляків. До того ж його палким прихильникам — а їх чимало, — либонь будь-який злет скульпторської фантазії завжди видаватиметься просто занизьким і не гідним оригіналу.

Хотілося б лише, щоб у жодного одесита не виникло ані найменшого сумніву, що буде встановлено пам’ятник саме Висоцькому, а не чиїмось примхам та амбіціям.

ДОСЬЄ «УК»

Володимир ВИСОЦЬКИЙ. Радянський поет, письменник, автор-виконавець пісень, актор. Лауреат Державної премії СРСР 1987р. (посмертно). Його перу належать понад 700 пісень та віршів. У його акторському доробку — ролі в 15 спектаклях та майже 30 кінофільмах. Позаторішнє опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки виявило, що за популярністю серед росіян Володимир Висоцький поступається лише першому космонавту Юрію Гагаріну. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua