"ГМО тут не «фестивалить»"

14 грудня 2013

Організатори вже  третього Фестивалю здорової їжі (Best Food Fest & Heals) відчиняють двері для вегетаріанців та затятих прихильників «правильної» культури вживання продуктів. У такий спосіб  намагаються запропонувати органічні, однак аж до нестями дорогі харчі. Чим, спитаєте, намагалися долучити до екологічно чистих лав? Шістьма секціями у вигляді окремих павільйонів під назвами кулінарна, спортивна, лекційна, дитяча зона, майданчик для відпочинку та розваг, ярмарок здоров’я.

І тістечка також можуть бути «органік»

З останньої й розпочинаємо цю екскурсію. На вході чепурна жінка ледь не насильно запихає мені до рота шматок тістечка, випеченого без яєць. Намагається у руки вкласти книжку із подібними рецептами за 30 гривень та ще й продати у вигляді додатка до неї шмат торта за 30 гривень. Мабуть, назва «Опера» вимагає підвищеної грошової ставки… Далі атмосфера розпалюється — випиваю кефір і полегшено зітхаю: тут цей продукт призначено лише для дегустації. Пляшку 250 мілілітрів зможу придбати у вказаних рекламодавцем магазинах за 15 гривень. Такий самий вміст молока коштуватиме 17 гривень, ну а йогурт на один «присіст» обійдеться поціновувачу натурального кисломолочного питва у 9 гривень.

А пармезан —  замість миски

Наступний лот уже не їстівний. Мені пропонують американську косметику з (увага) екстракту алое. Можна мити голову шампунем за 300 гривень, змащувати руки кремом за 150 гривень, а губи тут оцінили лише на тридцятку, викладаючи на вітрину бальзам.  Не ризикую порівнювати якість та ціну, тому відходжу до сусідньої стійки, де гречний чоловік у тарілочці розмішує італійські оливки. Визнаю: смачні! Вмочую в оливкову олію шматочок білого хліба й насолоджуюсь смаком. Та 300-мілілітрова пляшечка відлякує 70—120 гривнями (ціна залежить від виду оливок).

Увагу глядачів привертали яскравим декором

Гарненько викладений поряд гречаний, акацієвий, буркуновий мед. На ньому цінники: 68, 72, 84 гривні. Ну не відрізняється він смаком від того, що стоїть у моїй шафі на кухні! Хіба що пляшечка, можливо, творить дива і перетворює його на особливий витвір, подарований людству бджілками?!

Єдина стійка викликає в мене бажання зупинитися надовше, аніж на п’ять хвилин. Власник фермерського господарства «Золотий Пармен» Микола Месник розливає соки, привезені із Чернігівщини (смт Короп). Куштую кожен із трьох видів: яблучний, яблучно-морквяний та яблучно-морквяно-гарбузовий. І наче хрумаю свіженькі фрукти. Не солодкі вони — пахучі. І ніяк не порівнюються з соками, які реалізують розпіарені марки товаровиробників на полицях магазинів.

Кращими за сік є лише свіжі фрукти

Тим часом фермер проводить інформаційну кампанію, розповідаючи: «Виробництвом натуральних соків займаюся вже другий рік. Досвід запозичив в австрійців. Яблуневий сад займає площу 30 гектарів і представлений шістьма видами десертних сортів яблук». Три літри яблучного соку коштують 50 гривень, а п’ять — 75. Одначе вроздріб соки, вміщені у спеціальну упаковку-бокс (зберігатиме продукт три місяці), він не продає. З України найбільші замовлення має від Києва.  А при виході із павільйону маю щастя сік запити лляною олією (пляшка вартістю 130 гривень). І зрозуміти, що я ще не зовсім вегетаріанець.

Позбутися присмаку лляного насіння вдається вже у кулінарній зоні. Там слухаю повара, як приготувати фетучіні із соусом з мартіні та сиром горгонзоло дольче, новорічну рибу із м’ятою, лимоном і помідором чері, тірамісу з домашнім бісквітом, амарето й гірким шоколадом. На зміну цим стравам у сусідньому кутку пропонують салат олів’є у вигляді ролів (суші), соус до них — домашній майонез, а приправа — горох, розтовчений із цибулею. А ще далі готують екстравагантну страву фарфалє «Арлекіно»: цей салат вимішують у голівці сиру пармезан. Кулінари просвітлюють наш темний розум інформацією, що в Італії таку страву подають виключно на великі свята, подібні до весілля. І не можуть уторопати, чим заслужили українці цього дня такий вишуканий делікатес.

В інших секціях, даруйте за відвертість, цікавого не помічаю. Діти малюють, граються, складаючи різноманітні композиції з конструкторів на кшталт «Лєго». А дорослі тим часом ласують дорогими стравами. Дехто на велотренажерах намагається скинути зайві калорії, а хтось сидить у кріслі, отримуючи порцію масажу.

Хаотичний настрій гостей, нічим не об∂рунтований пафосний присмак витісняє  мене з лав цього фестивалю. Додає перчинки дівчина — представник одного зі спортивних клубів, заявляючи, що мені вже час розпочати тренування. А інша намагається довести, що, вживаючи енергетичний напій, я зможу заспокоїти свої нерви. Напій? Суміш у вигляді пасти за 30 гривень, яку ще треба ретельно розбовтати у півлітровій пляшці води. Це натуральний продукт?! Це компонент здорового харчування?!

Не сприймаю всерйоз і розрекламований у тому приміщенні продукт, який нагадує за смаком скошену траву. А люд стовпився навколо столика, роззявляючи роти, шикується в чергу. «Robi — здорове харчування нового покоління! — розповідає реалізатор чеського їства Оксана. — Це суміш пшеничних білків, соку червоного буряка та води. Без сої, без холестерину, без посилювачів смаку й синтетичних домішок. Ідеально замінює м’ясо, ідеально засвоюється шлунком. Придатний для спортивного та дієтичного харчування». Від двох таких малесеньких шматків у мене, до слова, за день на обличчі з’явилися три алергічні органічні виразки. Засвоївся продукт таки швидко! Хай дурні сплачують за чотири такі котлетки щонайменше 40 гривень.

Ми йдемо до звичайного магазину, купуємо хай і ненатуральну, проте таку звичну для себе їжу, з якої вже за кілька годин готуємо: борщ на яловичині, до нього викладаємо на стіл чорний хліб, змащений часником та вкритий шматом сала. А заїдаємо цю красу тортом, спеченим у домашніх умовах із яєць, і запиваємо зеленим чаєм.

Така вечеря обійшлася в 70 гривень. Нею можна насолоджуватись іще три дні. А на скільки вистачило б органічних ексклюзивних витребеньок? Напевно, на них я  на день витрачала б щонайменше 200 гривень? То що це? Як на мене, банальна данина моді від вегетаріанців із товстими гаманцями! 

Катерина МАЦЕГОРА,
Світлана СКРЯБІНА
(фото),

«Урядовий кур’єр»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua