"Головне — не красти у своїх людей"

Юрій МЕДУНИЦЯ
14 грудня 2016

Програмою робочого візиту до України Президента Литовської Республіки Далі Грібаускайте було передбачено не лише дипломатичні перемовини, протокольні заходи та офіційні заяви. Набагато глибше партнерство пізнається й відчувається у процесі спілкування однодумців, які чудово розуміють мову бізнесу, ділового інтересу до обопільно вигідних проектів.

Ці процеси сторони продовжили під час другого Українсько-литовського економічного форуму, в якому взяли участь як поважна гостя з цієї балтійської країни, так і гостинний господар, у ролі якого виступив глава нашої держави Петро Порошенко. Саме він запросив литовський бізнес не боятися інвестувати в Україну.

«Литва та Вільнюс стали дуже символічними для нашої європейської інтеграції і відіграли величезне значення в нашій новітній історії», — нагадав Петро Порошенко про події листопада 2013 року, що відбувалися навколо Угоди про асоціацію. При цьому він відзначив особисту підтримку України Президентом Литви Далею Грібаускайте.

Бізнес-клімат має потеплішати

За останні три роки в нашій країні зроблено чимало, зокрема вдалося знизити рівень інфляції, який позаторік сягав 45—65%; відновлено зростання ВВП; стабілізовано курс гривні та поліпшено макроекономічну ситуацію. Крім того, вдалося забезпечити енергетичну безпеку шляхом диверсифікації джерел енергопостачання й відмови від імпорту російського природного газу, поліпшено показники НАК «Нафтогаз України», реформовано систему державних закупівель, розпочато дерегуляцію і децентралізацію, реформу податкової системи тощо.

Нині триває надважлива реформа судоустрою, яка забезпечить можливість громадянам та інвесторам знаходити правду та справедливість у судах. Запрацювали в нашій країні й нові антикорупційні структури. Кожного українського чиновника, суддю, прокурора, правоохоронця, наголосив Президент, зобов’язано відзвітувати про походження свого майна: машин, дач, квартир, банківських рахунків, великої кількості готівки, яку зберігають вдома. «Мета електронних декларацій — не цікавість, не спроба заглянути в замковий отвір, а ефективні антикорупційні кроки», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби АП.

Нині Європейський Союз вийшов на перше місце в товарообігу України, його частка становить понад 45%. «Це ще мало. Литва може і має бути плацдармом проникнення на європейський ринок українського виробника. Ми добре розуміємо, знаємо можливості й традиції одне одного, ми довіряємо одне одному й маємо унікальну синергію розвитку нашого бізнесу», — закликав до подальшого поглиблення співпраці Президент.

Завдяки давнім і дружнім відносинам він назвав поважну гостю «нашою Далею», а разом із нею кожного литовського підприємця — також нашим, маючи на увазі близькість інтересів. «Ласкаво просимо до України», — резюмував Петро Порошенко.

На допомогу їм і нещодавнє скасування 368 регуляторних актів, частина з яких вели свою історію аж із 1925 року. Це папери, які вже нікому не потрібні й лише заважали розвитку ділового клімату. Навпаки, для його поліпшення створюють електронний кабінет платника податків, центри надання адміністративних послуг тощо.

Водночас Даля Грібаускайте вкотре нагадала Україні про нашу ключову проблему — корупцію, яка, наче ракова пухлина, заважає країні успішно розвиватися у європейському напрямі.

«У вас є шанс об’єднати ділові кола і суспільство та перемогти цю пухлину. Тільки ви самі можете з нею впоратися, — цитує УНІАН слова литовського Президента. — Ми як світова спільнота бачимо, що в Україні є бажання очищатися. І це бажання стало можливим, зокрема завдяки невеликому тиску. Але нічого не вдієш, реформи — це не завжди приємно. Але якщо Україна хоче розвиватися, вона повинна бути прозорою і чесною. Головне — не красти у своїх людей!»

Документи на перспективу

Того самого дня у присутності Петра Порошенка й Далі Грібаускайте підписано кілька документів, спрямованих на поглиблення двосторонньої співпраці. Так, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак і посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс поставили підписи під міжвідомчою угодою про співробітництво у сфері захисту довкілля.

Меморандум про розуміння між міністерствами охорони здоров’я обох країн підписали в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун і згаданий вже посол Литви Марюс Януконіс. Цей документ сприятиме розвитку й реформуванню системи охорони здоров’я в Україні, профілактиці та контролю захворювань, вдосконаленню політики у сфері медицини, медичної та психологічної реабілітації. Обумовлено способи обміну інформацією, досвідом та фахівцями, проведення тренінгів і спільних досліджень, повідомляє прес-служба МОЗ.

Той таки Марюс Януконіс і голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега підписали Протокол про співробітництво між цим вітчизняним відомством і Державною інспекцією праці Литви. Сторони визначили форми двосторонньої співпраці: обмін експертами, організацію практичних занять, участь у конференціях та інших заходах, обмін інформацією про працівників, які виконують роботи на територіях обох країн на умовах найму.

Передбачено також обмін інформацією про впровадження нових стандартів безпеки й гігієни праці, заходи державного нагляду у сфері дотримання законодавства про працю та моніторинг відповідної статистики. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua