"Громади самі розвиватимуть соцпослуги, яких потребують"

23 липня 2021

Уряд зосереджений на тому, щоб зробити соціальну допомогу українцям більш адресною, якісною та зручною. Для цього було розроблено пілотний проєкт «Розвиток соціальних послуг» в об’єднаних територіальних громадах. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на минулому засіданні Кабінету Міністрів.

Щоб цей проєкт повноцінно запрацював, уряд вніс зміни до постанови №204 і розширив критерії проєкту, що дасть змогу якнайбільшій кількості громад узяти в ньому участь. Кожна така громада отримає від держави до 2 мільйонів гривень на рік на розвиток соціальних послуг, яких потребують місцеві жителі.

2020 року коштами з державного бюджету, передбаченими на цей пілотний проєкт, не змогла скористатися жодна громада через недостатній розвиток соціальної інфраструктури. Проаналізувавши ситуацію, Міністерство соціальної політики зробило умови участі у проєкті простішими і доступнішими.

Тепер на державну допомогу може претендувати кожна громада, в якій працює хоч один фахівець із соціальної роботи. Передбачено можливість участі у проєкті надавачів соціальних послуг державного, комунального та недержавного секторів.

«Ключові соціальні послуги мають бути доступні людині за місцем її проживання — у громаді. Ми розуміємо, що на місцевому рівні не вистачає кваліфікованих спеціалістів та ресурсів для створення якісних соціальних послуг. Тому спростили умови участі у конкурсі, щоб кожна громада могла отримати державну допомогу на розвиток соціальних послуг», — пояснила очільниця Мінсоцполітики Марина Лазебна.

Громади, які візьмуть участь у пілотному проєкті, отримають фінансування на запровадження ключових соціальних послуг: денного догляду для дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю та людей похилого віку; супроводу під час інклюзивного навчання; соціального супроводу під час працевлаштування та роботи; тимчасового відпочинку для батьків або опікунів, які доглядають за дітьми з інвалідністю; підтриманого проживання; стаціонарного догляду.

Тож відповідно до змін у постанові, Мінсоцполітики прийматиме рішення про участь виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у проєкті на підставі пропозицій, поданих Нацсоцслужбою. Її фахівці готуватимуть пропозиції щодо участі громад у проєкті в разі їх відповідності таким умовам:

— в територіальних громадах працюють фахівці із соціальної роботи з розрахунку не менш ніж один на 4 тисячі населення;

— визначено потреби населення відповідної територіальної громади у соціальних послугах в установленому порядку;

— бюджетом територіальної громади передбачено кошти на фінансування соціальних послуг. Обсяг таких коштів становить не менш ніж 20% потреби у фінансуванні соціальних послуг, надання яких забезпечуватимуть у межах проєкту, за рахунок бюджетних коштів;

— визначено показники ефективності соціальних послуг, які надають за рахунок бюджетних коштів.

Щоб взяти участь у проєкті, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад мають подати до Нацсоцслужби пакет документів, який містить:

— заяву, підписану сільським, селищним, міським головою, що засвідчує намір територіальної громади взяти участь у проєкті, за формою, затвердженою Мінсоцполітики;

— відомості про фахівців із соціальної роботи, які працюють на території територіальної громади, і кількість осіб, які проживають на її території;

— підсумки визначення потреб населення села, селища, міста в соціальних послугах;

— документи, що підтверджують затвердження у місцевому бюджеті видатків на фінансування соціальних послуг у відповідному бюджетному році;

— відомості про соціальні послуги, надання яких передбачено забезпечити в межах проєкту.

Отже, будь-яка громада, що має потребу у збільшенні кількості та підвищенні якості соцпослуг, які її жителі отримуватимуть за місцем проживання, може податися до участі у проєкті та отримати допомогу держави. Адже соціальна підтримка українців залишається одним з першочергових завдань уряду. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua